|
Η κορυφή του Ολύμπου 2917μ.
από την Κακόσκαλα.
|
Η Ελλάδα χώρα ορεινή και δύσβατη, καλύπτεται από εκατοντάδες βουνά με χιλιάδες κορυφές. Θεωρώντας και τις λοφώδεις εξάρσεις πάνω από τα 200 μ. υψόμετρο, ότι ανήκουν στην ορεινή ζώνη, οι πραγματικά πεδινές εκτάσεις κατάλληλες για καλλιέργεια δεν υπερβαίνουν το 25-30 % του ελληνικού εδάφους.
Ας σημειωθεί ότι μεταξύ των 200 μ. μέχρι και τα 600 μ. υψόμετρο βρίσκεται το 35% του εδάφους, ενώ πάνω από τα 600 μ. το 31%. Μέσα σε ένα τέτοιο ορεινό περίγραμμα η Ελλάδα έχει 413 βουνά πάνω από 1000 μ. υψόμετρο. Ο ακριβής αυτός αριθμός όπως και το πότε ένα βουνό θεωρείται αυτόνομο, αφού ειδικά στην περιοχή της Πίνδου τα όρια των βουνών είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα, ξεκαθαρίσθηκε με το τρίτομο έργο του Ν. Νέζη "Τα βουνά της Ελλάδας" που εκδόθηκε το 2010 από την Ε.Ο.Ο.Α . Η "εγκυκλοπαίδεια" αυτή των Ελληνικών βουνών ξεκαθάρισε τον ορεινό χώρο της Ελλάδας προσδιορίζοντας πια είναι τα βουνά της Ελλάδας και ποιες οι κορυφές τους.
Βάσει του βιβλίου αυτού έχει συνταχθεί ο πίνακας των βουνών σύμφωνα με τον οποίο 53 βουνά είναι πάνω από 2000 μ., 138 βουνά μεταξύ 1500 και 2000 μ. και 222 βουνά μεταξύ 1000 και 1500 μ. Από 500 έως 1000 μ. είναι 448 βουνά, ανεβάζοντας το σύνολο όλων των βουνών πάνω από 500 μ. σε 860.
|
Πλησιάζοντας στην κορυφή του Φαλακρού
2229μ.
|
Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ανήκει στην ορεινή ζώνη. Κοιτώντας του νομούς παρατηρούμε ότι ξεχωρίζει ο νομός Ευρυτανίας που ανήκει 100% στην ορεινή ζώνη, ενώ στον αντίποδα του βρίσκονται οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης που κατέχουν ποσοστιαία τις μεγαλύτερες πεδινές εκτάσεις. Πρωταθλητής με 44 βουνά είναι ο νομός Ιωαννίνων.
Στη γεωγραφική κατανομή των βουνών ξεχωρίζει η οροσειρά της Πίνδου, που σε κατεύθυνση από βορρά προς νότο, αποτελεί ένα φυσικό ορεινό τείχος μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ελλάδας.
Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας ο Όλυμπος με υψόμετρο 2918 μ. βρίσκεται απομονωμένο νότια της Κατερίνης, ενώ τα βόρεια σύνορα μας οριοθετούνται από μια σειρά ορεινών όγκων που ελάχιστες διαβάσεις αφήνουν προς βορρά.
Η Πελοπόννησος είναι διάσπαρτη σε όλη την έκταση της με βουνά που με τον Ταΰγετο φτάνουν σε υψόμετρο 2405 μ.
Η Κρήτη τέλος κατά μήκος διασχίζεται από ορεινούς όγκους από τους οποίους ψηλότερος είναι ο Ψηλορείτης με υψόμετρο 2456μ.
|
Η κορυφή του όρους Γκαμήλα (2497μ.)
|
Τα βουνά μας αποτελούν ένα πεδίο για αναρίθμητες πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και να γνωρίσει.
Στον κατάλογο που ακολουθεί θα υπάρξει μια αναφορά για κάθε βουνό της Ελλάδας ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστά.
Στο pezoporia.gr θα βρείτε όλα τα βουνά μας κατ΄ αλφαβητική σειρά, ανά υψόμετρο και γεωγραφικό διαμέρισμα. Επίσης θα βρείτε τις γεωγραφικές συντεταγμένες της κορυφής κάθε βουνού σε datum WGS 84, όπως και τα χωριά που βρίσκονται στο βουνό. Μεγάλο μέρος των συντεταγμένων έχουν ληφθεί επί τόπου, ενώ άλλες έχουν σημειωθεί από τους χάρτες της Γ.Υ.Σ . Η απόκλιση των δεύτερων μπορεί να φτάσει μέχρι 20 μ.
To pezoporia.gr σε συνεργασία με την AnaDigit σας δίνει την δυνατότητα να εντοπίσετε κάθε βουνό πάνω στον χάρτη της Ελλάδας και να περιηγηθείτε στην γύρω περιοχή μέσω του Topoguide. Πατήστε πάνω στην ονομασία του κάθε βουνού για να μπορέσετε να δείτε τον χάρτη τον οποίο μπορείτε στη συνέχεια να τον προβάλετε σε μεγάλο μέγεθος.