Κυριακή 14 Ιουλίου 2024
Φυσικό Περιβάλλον | Τα βουνά της Ελλάδας
 Γουλινάς
μεγέθυνση χάρτη
Γεωγρ. Διαμέρισμα: Στερεά Ελλάδα
Περιοχή: Φθιώτιδα
Υψόμετρο: 1467μ.
Κορυφή:
Γεωγραφικές Συντεταγμένες Κορυφής WGS84 Ν 38o 51' 45''
Ε 22o 04' 40''
   
Καταφύγιο Δεν υπάρχει
Χιονοδρ. Κέντρο Δεν υπάρχει
 
Τα βουνά Γουλινάς και Αγ. Θεόδωροι από τη βόρεια πλευρά τους λίγο πριν από το χωριό Μακρακώμη…
Το βουνό του Γουλινά βρίσκεται στη δυτική Φθιώτιδα ανάμεσα στα βουνά Οίτη και Κοκκάλια τα οποία και αποτελούν τη βόρεια απόληξη του βουνού της Οξιάς . Ο Γουλινάς είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό καθώς με τα 1459μ. Υψόμετρο βρίσκεται περικυκλωμένο από ψηλότερα και πιο εντυπωσιακά βουνά. Κατάφυτος στα χαμηλά υψόμετρα, είναι γυμνός στα ψηλότερα τμήματα του προσφέροντας μια πανοραμική θέα προς τα γύρω βουνά όπως Βαρδούσια, Τυμφρηστός, Οίτη κλπ.
Στη δυτική πλευρά του Γουλινά βρίσκεται το βουνό των Αγίων Θεοδώρων (1141μ.) που κατά το βιβλίο του Ν. Νέζη ‘’Τα Ελληνικά Βουνά’’ εξετάζεται σαν χωριστό βουνό. Η ράχη όμως των 900-1000μ. Περίπου που ενώνει τα δύο βουνά ουσιαστικά τα διαμορφώνει σαν ένα ορεινό όγκο, όπου οι Αγ. Θεόδωροι είναι μια από τις κορυφές του Γουλινά.
Ο Γουλινάς με τους Αγίους Θεοδώρους περιβάλλεται από ποτάμια. Βόρεια κυλά ο Σπερχειός, ενώ τα βόρεια και ανατολικά όρια του βουνού ορίζονται από τον ποταμό Ιναχο (αρχ.) ή Βίστριτσα που αγκαλιάζει το βουνό και χύνεται στον Σπερχειό στο ύψος του χωριού Καστρί. Δυτικά τέλος, ανάμεσα στο βουνό Κοκκάλια και Γουλινά-Άγιοι Θεόδωροι κυλά το ρέμα-ποτάμι του Ρουστιανίτη που και αυτός εκβάλλει στον Σπερχειό στο ύψος του χωριού Πτελέα.

Ο Γουλινάς με τους Αγίους Θεοδώρους περιβάλλονται με πολλά χωριά και οικισμούς.
Βόρεια, η Σπερχειάδα, η κωμόπολη της περιοχής, και τα χωριά Τριφύλλια, Κλώνι, Παλαιοβράχα, Φτέρη, Κάτω Καμπιά, Άνω Καμπιά, Λευκάς. Ανατολικά η Κάτω Καλλιθέα, ο Άγιος Σώστης, η Άνω Καλλιθέα και το Δίλοφο. Νότια το Περιβόλι και το Νικολίτσι, και τέλος δυτικά τα Κανάλια, τα Κάτω Κανάλια και η Κουτσούφλιανη.
Στην κορυφή των Αγίων Θεοδώρων υπάρχουν κεραίες τηλεφωνίας.

Προς τον Γουλινά υπάρχουν πολυάριθμες γραφικές πεζοπορικές-ορειβατικές διαδρομές. Η πιο κλασική είναι από το χωριό Άνω Καλλιθέα.
Το βουνό της Οίτης από τον Γουλινά.
Το εκκλησάκι των Αγ. Θεοδώρων λίγο κάτω από την ομώνυμη κορυφή.
 
  :: ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  Γνωρίστε τα 860 βουνά της Ελλάδος με υψόμετρο άνω των 500μ. με την βοήθεια του iMapper της Anadigit

Δείτε τα βουνά >
 
  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
  :: ΜΕΛΗ
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004