Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024
Φυσικό Περιβάλλον | Τα βουνά της Ελλάδας
 Ζήρια-Κυλλήνη(Ζήρια ή Ζίρια)
μεγέθυνση χάρτη
Γεωγρ. Διαμέρισμα: Πελοπόννησος
Περιοχή: Κόρινθος
Υψόμετρο: 2375μ.
Κορυφή: Σημείο
Γεωγραφικές Συντεταγμένες Κορυφής WGS84 Ν 37o 56' 21''
Ε 22o 23' 45''
   
Καταφύγιο Δεν υπάρχει
Χιονοδρ. Κέντρο Δεν υπάρχει
 
Από την κορυφή της Μεγάλης Ζήριας φαίνεται η Μικρή Ζήρια (κόκκινο βέλος) Ανάμεσα στη Μεγάλη…
Το δεύτερο σε ύψος βουνό της Πελοποννήσου, η Ζήρια κατέχει το δυτικό τμήμα του νομού Κορινθίας φτάνοντας τα 2376μ. Υψόμετρο. Ο μεγάλος ορεινός της όγκος σχηματίζει ένα κύκλο με διάμετρο 15χλμ. Περίπου. Το βόρειο τμήμα του κύκλου αυτού χωρίζεται στη μέση του σε δύο τμήματα από τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, που ξεκινά από το κέντρο του βουνού και συνεχίζει με τον Τρικαλίτικο ποταμό μέχρι τη θάλασσα όπου το Ξυλόκαστρο. Η χαράδρα αυτή οριοθετεί και τις δύο ψηλότερες κορυφές του βουνού. Δυτικά της η ψηλότερη κορυφή της Ζήριας και ανατολικά της η ονομαζόμενη Μικρή Ζήρια με 2117μ. Υψόμετρο πάνω από το χωριό Κεφαλάρι.
Πλούσιο σε βλάστηση βουνό, στα χαμηλότερα τμήματα του είναι κατάφυτο από πεύκα, ενώ ψηλότερα από έλατα. Πάνω από τα 1600μ. Ξεκινά το γυμνό αλπικό τοπίο.

Ανατολικά του βουνού απλώνεται το οροπέδιο της Στυμφαλίας, ενώ στα νοτιοδυτικά μαζί με το βουνό Γερόντιο (1756μ.) που ουσιαστικά είναι απόληξη της Ζήριας καταλήγουν στον κάμπο του Φενεού. Ένα στενό διάσελο, το διάσελο της Καστανιάς, (1050μ.), ανάμεσα στη Στυμφαλία και τον Φενεό, ενώνει την Ζήρια με τον Ολίγυρτο. Στα δυτικά της Ζήριας υπάρχει ένα πέρασμα όπου κυλά ο Ολβιος ποταμός και αμέσως μετά υψώνονται οι ορεινοί όγκοι του Χελμού με διάφορα προβούνια όπως το Λιβαδάκι και το Μαρμάτι. Τέλος στα βόρεια του βουνού υψώνεται το Μαύρον Όρος (1759μ.), η Χελυδορέα των αρχαίων.
Στην Ζήρια οι αρχαίοι είχαν τοποθετήσει τον τόπο γέννησης του Ερμή που στη Χελυδορεά (σημ. Μαυρονόρος) βρήκε το καβούκι της χελώνας από την οποία έφτιαξε τη λύρα του. Η σπηλιά της γέννησης του βρίσκεται νότια του πρώτου καταφυγίου στην δυτική πλευρά της χαράδρας της Φλαμπουρίτσας.

Χωριά γύρω από το βουνό: περιφερειακά στη Ζήρια βρίσκονται πολλά χωριά.
Βόρεια τα Τρίκαλα (1060μ.) με τους πολλούς οικισμούς τους. Στ’ ανατολικά πάνω από τη Στυμφαλία υπάρχουν τα χωριά Στύλια (580μ.), Βελίνα (930μ.), Κλημέντι (960μ.), Καίσαρι, (880μ.) Κεφαλάρι (770μ.), Καλιάνοι (700μ.), Μπούζι, Στυμφαλία (670μ.), Δροσοπηγή (800μ.) και Καστανιά (920μ.). Από τη νότια και νοτιοδυτική πλευρά, πάνω από τον κάμπο του Φενεού βρίσκονται τα χωριά Μεσινό (780μ.), Μοσιά (810μ.) και Γκούρα (950μ.),. Τέλος δυτικά προς την πλευρά του Χελμού τα χωριά Στενό (840μ.) και Κάτω Ταρσός (1040μ.).

Το οροπέδιο της Ζήριας. Στο ύψωμα που βρίσκεται στο κέντρο του βρίσκεται το Α΄ καταφύγιο…
Καταφύγια:
Τα καταφύγια βρίσκονται στο κέντρο του βουνού κοντά στο οροπέδιο της Ζήριας στο οποίο υπάρχει και η λίμνη του Δάσιου.
το Α΄ Οροπέδιο σε υψόμ. 1060μ. (N 37o 57'08'' - E 22o 25'50'')
και το Β’ Πόρτες σε υψομ 1700μ (N 37o 56'22'' E 22o25'03'')
Τα καταφύγια τα διαχειρίζεται ο Ε.Ο.Σ Αθηνών

Αναβάσεις: Στο οροπέδιο της Ζήριας στις αρχές του 2000 γίνανε εκτεταμένες διανοίξεις δρόμων που διασχίζουν το οροπέδιο μειώνοντας το ορειβατικό της ενδιαφέρον από την πλευρά των Τρικάλων. Ωραιότερες αναβάσεις γίνονται από τα νοτιοδυτικά, από το χωριό Γκούρα και ανατολικά στη Μικρή Ζήρια από το χωριό Κεφαλάρι. Πολύ ωραία διαδρομή είναι της χαράδρας της Φλαμπουρίτσας που προσεγγίζεται από το οροπέδιο.


Η λίμνη Δάσιου στην ανατολική άκρη του οροπεδίου.
Κατεβαίνοντας τη βορινή πλαγιά της κορυφής της Ζήριας.
 
  :: ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  Γνωρίστε τα 860 βουνά της Ελλάδος με υψόμετρο άνω των 500μ. με την βοήθεια του iMapper της Anadigit

Δείτε τα βουνά >
 
  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
  :: ΜΕΛΗ
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004