|
Τίτλος: ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ
Συγγραφείς: Τ. Αδαμακόπουλος - Π. Ματσούκα - Β. Χατζηβαρσάνης
Θέμα: Τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας
Εκτύπωση: Έγχρωμη
Άλλα στοιχεία: Παρουσιάζονται 16 βουνά της Στερεάς Ελλάδας. Συνοδεύονται από χάρτες σκαριφήματα και πολλές φωτογραφίες φύσης και βουνών.
Σελίδες: 176
Διαστάσεις: Υ 20,5 Χ Π 14 εκ.
Έκδοση: 1986
Εκδότης: Πιτσιλός - Σοφοκλέους 4 Αθήνα - 210 3211237
Τιμή: Εξαντλημένο (2015)
Λίγα λόγια από τους συγγραφείς:
«Μετά από δέκα χρόνια στο βουνό και ύστερα από μια εκδοτική πείρα πέντε χρόνων (ΑΝΑΒΑΣΗ) αρχίσαμε να σκεφτόμαστε πάνω στη δημιουργία μιας σειράς βιβλίων για την κίνηση στο βουνό. Μέσα από συζητήσεις και (αναπόφευκτες) συγκρίσεις, καταλήξαμε σε μια μορφή οδηγού, που θα κάλυπτε μεν τα καθαρά ορειβατικά θέματα (ορεινή πεζοπορία, αναρρίχηση, διαδρομές με ορειβατικά σκι), αλλά ταυτόχρονα θα τολμούσε μια προσέγγιση της ζωής των βουνών (ζώα, πουλιά, αγριολούλουδα). Τα χρόνια που δουλεύουμε την ύλη, σκαλίζοντας αρχεία, ψάχνοντας την άγρια φύση στο πεδίο και μαζεύοντας γνώσεις διαμορφώθηκε μέσα μας μια νέα αντίληψη για τα ελληνικά βουνά: για τη φύση τους, για την ορειβατική μας ιστορία, ακόμα και για το πως αξίζει να φτιαχτεί ένα βιβλίο.
Αρχίσαμε να βλέπουμε μακρύτερα, πέρα απ '·το γνωστό και το συνηθισμένο, οραματιστήκαμε έναν οδηγό πεδίου φτιαγμένο στο βουνό κι όχι από εγκυκλοπαίδειες, που να ξεχειλίζει περπάτημα και κούραση και ψάξιμο. Έτσι ξαναρχίσαμε ουσιαστικά απ ' την αρχή. Μάθαμε να διαβάζουμε τα ίχνη στο χιόνι, να δουλεύουμε μεγάλους τηλεφακούς και φλας, να κοιτάμε σε μέρη παράξενα για φωλιές πουλιών, να ξεχωρίζουμε τα είδη των βατράχων, των εντόμων και των λουλουδιών. Μέσα απ ' αυτό το ψάξιμο καταλάβαμε τη σπουδαιότητα της ελληνικής φύσης και τη μοναδικότητά της στον ευρωπαϊκό χώρο.
Βγάλαμε πολλά συμπεράσματα για τις λειτουργίες της ορεινής φύσης και "ανακαλύψαμε» φυτά και ζώα που δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ ή μια φορά πριν από έναν αιώνα. Μπαίνοντας σε χώρους άγνωστους και αξιοποιώντας τη βοήθεια πιο ειδικών (Σφήκας, Ορνιθολογική Εταιρεία κ.ά.) αποκρυπτογραφήσαμε σημαντικά ευρήματα και κυρίως διατυπώσαμε μερικές απόψεις για τις σχέσεις και τις λειτουργίες της φύσης .
Κι ήρθε η στιγμή να γίνουν όλα αυτά βιβλίο πεδίου. Στο βιβλίο αυτό περάσαμε ατόφια την προσωπική μας αντίληψη για τον οδηγό πεδίου, αποφεύγοντας ότι είναι περιττό και εστιάζοντας κυρίως στα θέματα που μπορεί να αντιληφθεί και να αναρωτηθεί ο καθένας».
|