Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Εκδόσεις
 Βιβλία | Βιβλία για τη φύση, τα βουνά και διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού
  Η ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  
 

Τίτλος: Η ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  
Υπότιτλος: Ιστορία και Ιστορίες
Συγγραφέας: Γιώργος Α. Μαρτζούκος
Θέμα: Η ιστορία της ορειβασίας στην Ελλάδα από τις απαρχές της μέχρι το 2010
Εκτύπωση: Έγχρωμη
Άλλα στοιχεία: Σκληρόδετο εξώφυλλο. Μια πλήρης καταγραφή της εξέλιξης της ορειβασίας στην Ελλάδα μέχρι το 2010 που συνοδεύεται με φωτογραφίες και ντοκουμέντα. Το βιβλίο συνοδεύεται από Cd Rom με άρθρα και πρακτικά καθώς και ένα χρονολόγιο 226 σελίδων.    
Σελίδες: 863
Διαστάσεις: 21 Υ Χ 20 Π εκ.
Έκδοση: 2015
Εκδότης: Ο συγγραφέας - Αγίας Ζώνης 21Α – Τηλ. 210- 8671663
Email: gmfa1234@gmail.com
Τιμή: 45 € (2015)
Λίγα λόγια από τον συγγραφέα:
"Το βιβλίο αφορά κυρίως την ορειβατική και την αναρριχητική δραστηριότητα των Ελλήνων στην Ελλάδα κα ι το εξωτερικό καθώς και των ξένων στην Ελλάδα. Αναφέρεται επίσης στις άλλες δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν, κυρίως κατά τα πρώτα χρόνια, στους κόλπους της ομοσπονδιακής οργάνωσης του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου και των σωματείων - μελών του.
Σκιαγραφώντας τις εξελίξεις, βλέπουμε ότι αρχικά οι φυσιολάτρες πρωτοπόροι επιχειρούσαν κατά καιρούς διάφορες δραστηριότητες, πάντα σε σχέση με τη φύση και το βουνό, δίχως διάκριση: ανέβαιναν στα βουνά, έκαναν σκι, συνέλεγαν λουλούδια, χάραζαν μονοπάτια, τραβούσαν φωτογραφίες ή εξερευνούσαν σπηλιές. Αποτελούν, κατά κάποιον τρόπο, την «προϊστορία» του εκδρομικού, φυσιολατρικού και ορειβατικού κινήματος στη χώρα μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο Ηλίας Νικόπουλος, ο Αλέκος Σάββας,ο Καίσαρ Αλεξόπουλος ο Κώστας Νάτσης. Σύντομα άρχισε ένας μικρός διαχωρισμός ο Νικόπουλος άρχισε να στρέφεται περισσότερο προς την ορειβασία, τη φωτογραφία και τη σπηλαιολογία, ο Αλεξόπουλος να προτιμά τη χιονοδρομία και την αναρρίχηση, ο Σάββας την ορειβασία, τη χιονοδρομία και αργότερα τον προσκοπισμό.
Μετά τον πόλεμο του '40, τα περισσότερα μέλη του Ορειβατικού περιορίζουν τις δραστηριότητές τους σε έναν ή δύο τομείς: ο Νικόπουλος στη φωτογραφία και τη σπηλαιολογία, ο Βύρων Αντύπας στη φυσιολατρία, το ζεύγος Γιάννη και Άννας Πετροχείλου στη σπηλαιολογία , οι Ιάσων Χατζηδίνας και Κατερίνα Γκέκα στην αναρρίχηση. Αυτή η τάση θα γενικευτεί και θα παγιωθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς ιδρύονται επι μέρους εταιρείες: η Σπηλαιολογική Εταιρεία, η Εταιρεία Προστασίας της Φύσεως , η Φωτογραφική Εταιρεία. Τελικά, θα οδηγήσει στον πλήρη δια χωρισμό των χιονοδρόμων από τους αναρριχητές - ορειβάτες στο επίπεδο της ομοσπονδιακής οργάνωσης, αν και συνήθως στο πλαίσιο του ίδιου σωματείου.
Πρόθεσή μας, αρχικά, είναι να δούμε τις δραστηριότητες των ανθρώπων -και των θεών-στα ελληνικά βουνά και στη συνέχεια να εντρυφήσουμε στην ιστορία του Ορειβατικού στην Ελλάδα, περιγράφοντας μερικώς και τις σπηλαιολογικές, φωτογραφικές και άλλες δραστηριότητες που αρχικά αναπτύχθηκαν σε αυτόν, για να ατονήσουν στη συνέχεια και να περάσουν στη φροντίδα άλλων φορέων.Παράλληλα, στόχος μας είναι να καταγράψουμε τις ορειβατικές εξελίξεις αρχικά στην κοινή ομοσπονδία, Ορειβασίας Χιονοδρομίας, Ε.Ο.Σ. (Κ.Σ.), Ε.Ο.Ο.Σ., Ε.Ο.Χ.Ο και, στη συνέχεια, μετά τον διαχωρισμό της ορειβασίας-αναρρίχησης στη ν Ε.Ο.Ο.Α ., μέχρι και το 2010.
Τέλος θα αναφερθούμε στα μέλη της ελληνικής ορειβατικής οικογένειας που έφυγαν από τη ζωή πάνω στα βουνά, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, λόγω κάποιου ατυχήματος καθώς και σε αυτούς που έφυγαν με τα χρονάκια τους, αλλά και στους ξένους που έχασαν τη ζωή τους στα ελληνικά βουνά . Ειδική αναφορά θα γίνει και σε ορειβατικά και αναρριχητικά συμβάντα που κατέληξαν σε τραυματισμούς , λιγότερο ή περισσότερο σοβαρούς.
Κατά την ιστόρησή μας, θα ακολουθήσουμε τη χρονολογική σειρά, περιγράφοντας τα γεγονότα ανά δεκαετία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, και για λόγους αμεσότητας στην εξιστόρησή μας θα αναγκαστούμε να την παρακάμψουμε.
Θα πρέπει εξαρχής να τονιστεί ότι η προσέγγιση του βιβλίου έχει διπλή στόχευση: καλύπτοντας τη χρονική περίοδο των τελευταίων 100 και πλέον χρόνων ενεργού δραστηριότητας στον ορεινό όγκο, επιδιώκει αφενός να προσκομίσει συναφή στοιχεία, αφετέρου να καταγράψει την «ερμηνευτική» άποψη του γράφοντος . Επιχειρείται, εν ολίγοις , αυτό που διάφοροι φιλόλογοι αποκαλούν «πυκνή περιγραφή». Έτσι εξηγείται και η παράθεση πολλών αποσπασμάτων. Ο αναγνώστη; έχει τη δυνατότητα να περιοριστεί στα στοιχεία καιαν θέλει, με βάση αυτά να διαμορφώσει τη δική του άποψη . Εξάλλου ο γράφων εστιάζει περισσότερο στη διάρκεια, την εξέλιξη και τον αντίκτυπο ιδεών και πρακτικών. Δεν διστάζει μάλιστα μαζί με τις επιτυχίες να γράψει και για τις «τσούκιες», όπως συνηθίζαμε να λέμε στην Κέρκυρα, τότε που παίζαμε τσιλίκι .
Για τα αναφερόμενα γεγονότα και τις παρατιθέμενες απόψεις δεν διατηρούμε καμιά αυταπάτη ότι δεν θα υπάρξουν και αντίθετες γνώμες. Γιατί είναι γεγονός ότι πολλά γεγονότα δεν αναφέρονται πουθενά ούτε στα περιοδικά και πολύ περισσότερο, ούτε στα επίσημα αρχεία της Ομοσπονδίας ή των σωματείων, όπου αυτά υπάρχουν, ή -και αυτό είναι το χειρότερο - έχουν καταγραφεί στα δημοσιεύματα με εσφαλμένο τρόπο, επιεικώς θα λέγαμε από προχειρότητα ή από άγνοια της ιστορικής σημασίας ενός γεγονότος, ενός στοιχείου ή μιας πολιτικής Εδώ, καταβάλαμε ιδιαίτερη προσπάθεια για μια επαρκή και αντικειμενική καταγραφή τους, κατόπιν πολυετούς εργασίας μεγάλου προβληματισμού και αυστηρής αξιολόγησης των γεγονότων, των στοιχείων και των πληροφοριών των οποίων, άμεσα ή έμμεσα, απέκτησε γνώση ο γράφων κατά την εξηκονταετή και πλέον ορειβατική του δραστηριότητα.
Μεγάλο μέροςτου βιβλίου και σημαντικό αποτελεί το χρονολόγιο όπου, με συνεπή χρονολογική σειρά, αναφέρονται συνοπτικά τα συμβάντα κα οι εν γένει δραστηριότητες του Ε.Ο.Σ., των σωματείων του, των μελών τους και των ξένων που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα στην ορειβασία, την αναρρίχηση βράχου και χιονιού-πάγου καθώς και τις άλλες δραστηριότητες που κατά καιρούς ανέπτυξε η ορειβατική οικογένεια, πλην της χιονοδρομίας η οποία έχει αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερης συγγραφικής εργασίας (βλ. το βιβλίο των Γ.Α. Μαρτζούκου και Β.Σ . Παπαχρηστόπουλου, ''Η χιονοδρομία στην Ελλάδα. Ιστορία και ιστορίες'', Ελευθερουδάκης , Αθήνα 2010 ).
Οργανικό μέρος του βιβλίου αποτελούν και τα παραρτήματα στο επισυναπτόμενο CD, στα οποία ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει κυρίως κείμενα δημοσιευμένα σε ορειβατικά περιοδικά και βιβλία καθώς και επιστολές που φωτίζουν πτυχές της θεματικής που πραγματεύεται το παρόν πόνημα.
Τέλος η ύπαρξη του Χρονολογίου σε ηλεκτρονική μορφή διευκολύνει τον ενδιαφερόμενο να εντοπίσει εύκολα μια ανάβαση , αναρρίχηση, ένα γεγονός ή πρόσωπο.

   
 'Αλλα βιβλία στην κατηγορία: Βιβλία για τη φύση, τα βουνά και διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού
  ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΗ (Χρήστος Λάμπρης)  
  ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ (Ελένη Φατσέα)  
  ΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ (ΔΩΡΕΑΝ ηλεκτρονική έκδοση) (Θανάσης Λαμπρόπουλος )  
  ΟΙ ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Γιώργος Σφήκας)  
  ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Γιώργος Σφήκας)  
  ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ (Γιάννης Σχίζας)  
  ΠΟΛΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Γιάννης Σχίζας)  
  Ο ΥΜΗΤΤΟΣ (Γιάννης Σχίζας)  
  ΑΤΤΙΚΗ (Γιάννης Σχίζας)  
  ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΥΝΑ (Νίκος Νέζης)  
  ΣΤΙΣ ΚΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση) (Στράτος Παρασκευαίδης)  
  ΟΡΕΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑΪΑΔΕΣ (δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση) (Βασίλης Καφούσιας )  
  ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ (Frederic Gros)  
  ΟΛΥΜΠΟΣ (Νίκος Νέζης – Δημήτρης Γεωργούλης)  
  ΟΛΥΜΠΟΣ (Νίκος Νέζης)  
  ΟΡΕΙΒΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΛΑ ΤΙΝΑ (Γιάννης Παπαναγιώτου )  
  Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ (δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση) (Γιάννης Παπαναγιώτου)  
  ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ (δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση) (Τ. Αδαμακόπουλος - Π. Ματσούκα - Β. Χατζηβαρσάνης )  
  ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΜΩΡΗΑ (δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση) (Τ. Αδαμακόπουλος, Π. Ματσούκα, Β. Χατζηβαρσάνης )  
  ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση) (Νίκος Νέζης )  
  45 ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΦΑΡΟ ΤΗΣ ΨΑΘΟΥΡΑΣ (δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση) (Κατσαδωράκης Γιώργος)  
  ΟΡΧΙΔΕΕΣ - ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ (Horst & Gisela Kretzschmar - Wolfgang Eccarius)  
  ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (Βαγγέλης Παπιομύτογλου)  
  ΣΑΜΑΡΙΑ (Βαγγέλης Παπιομύτογλου)  
  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ ΣΕ ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (Βαγγέλης Παπιομύτογλου)  
  ΧΟΡΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Νίκος Νικητίδης - Βαγγέλης Παπιομύτογλου)  
  ΤΑ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Βαγγέλης Παπιομύτογλου)  
  ΥΜΗΤΤΟΣ (Διδώ Καλλέργη)  
  ΤΟ "ΤΕΙΧΟΣ" (Τάσος Κεχαγιάς )  
  ΟΛΥΜΠΟΣ (EXPLORER - Ρέππα Βενετία)  
  ΟΙ ΚΟΡΥΦΕΣ ΜΕΣΑ ΜΑΣ (Νίκος Μιχαλόπουλος)  
  ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ (δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση) (Στράτος Παρασκευαίδης )  
  ΑΓΡΙΑ (WILD) (Cheryl Strayed)  
  ΠΑΡΝΗΘΑ (Νίκος Νέζης – Δημήτρης Γιώτας)  
  ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA 2000 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (Γιώργος Σφήκας)  
  ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ (Γιώργος Α. Μαρτζούκος)  
  ΜΙΚΡΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ (Βασίλης Χατζηρβασάνης)  
  ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση) (Νίκος Νέζης)  
  ΟΛΥΜΠΟΣ (δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση) (Νίκος Νέζης)  
  ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ (Σωτήρης Γοργογέτας)  
  ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ (Γιάννης Σχίζας)  
  ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΒΟΥΝΑ (Μανόλης Β. Μαρμαράς)  
 'Αλλες κατηγορίες βιβλίων:
  Ξενόγλωσσα  
  Πεζοπορικοί και ορειβατικοί σύλλογοι  
  Αφιερώματα  
  Διάφορα  
  Βιβλία με θέμα περιγραφές πεζοπορικών διαδρομών  
  Τεχνικά βιβλία για την ορειβασία  
  Λευκώματα  
  :: ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  Γνωρίστε τα 860 βουνά της Ελλάδος με υψόμετρο άνω των 500μ. με την βοήθεια του iMapper της Anadigit

Δείτε τα βουνά >
 
  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
   
  :: ΜΕΛΗ
  Εγγραφείτε στο pezoporia.gr και εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των μελών μας. (* απαιτούμενο)  
   
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004