|
Τίτλος: ΟΙ ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγγραφέας: Γιώργος Σφήκας
Θέμα: Το βιβλίο περιγράφει 130 περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την φύση τους.
Εκτύπωση: Έγχρωμη
Άλλα στοιχεία: Συνοδεύεται από χάρτες της Ελλάδας με σημειωμένες τις περιοχές που περιγράφονται. Συμπεριλαμβάνονται και 4 περιοχές της Κύπρου. Όλες οι παρουσιάσεις των περιοχών και των φυτών συνοδεύονται με φωτογραφίες του συγγραφέα.
Σελίδες: 255
Διαστάσεις: Υ 28 Χ Π 21εκ.
Έκδοση: 2001
Εκδότης: Μιχάλης Τουμπής Α.Ε.- Τηλ. 210 6029974 - www.toubis.gr
Τιμή: 25 €
Λίγα λόγια από τον συγγραφέα:
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που την χαρακτηρίζει η μεγάλη ποικιλία τοπίων. Το ελληνικό τοπίο έχει εξυμνηθεί από τους περιηγητές και τους ποιητές, από την αρχαιότητα ως σήμερα. Οι καθαροί ουρανοί, οι υπέροχες ελληνικές θάλασσες, τα νησιά και τα βουνά μας, ήταν πάντα τα αγαπημένα θέματα των ζωγράφων που διέσχιζαν τη χώρα μας, ενώ στην εποχή μας, μπορούμε να δούμε θαυμάσιες φωτογραφίες, που τυπώνονται σε βιβλία και περιοδικά, από τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου ή από την ορεινή Ελλάδα.
Μια τόσο μεγάλη ποικιλία στο τοπίο συνεπάγεται και ανάλογη ποικιλία βιοτόπων. Μεγάλα, κατοικημένα νησιά, ακατοίκητες βραχονησίδες, βραχώδεις ακτές και αμμουδιές, ποταμόκολποι και λιμνοθάλασσες, ποτάμια και λίμνες, μικρές πεδιάδες και λόφοι, πανύψηλα βουνά, άλλοτε γυμνά κι άλλοτε πυκνοδασωμένα, φαράγγια και χαράδρες που χάνεσαι μέσα τους, ενώ γύρω σου δεσπόζουν απρόσιτες ορθοπλαγιές. Τέλος το ανθρωπογενές "φυσικό" περιβάλλον, με τους αναβαθμούς, τις ορεινές καλλιέργειες και τους φυτoφράχτες. Όλα αυτά κάνουν τη χώρα μας σχεδόν μοναδική στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και στο χώρο της Μεσογείου, όσον αφορά στο θέμα της βιοποικιλότητας, που για την διατήρησή της γίνεται σήμερα πανευρωπαϊκή εκστρατεία.
Ανάλογες είναι και οι διαφορές στο κλίμα, από το βορρά προς το νότο και από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Κρύο και θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν το χειμώνα στη βορειοδυτική Ελλάδα και στα βόρεια σύνορα, ζέστη και υποτροπικές συνθήκες στη νοτιοανατολική Κρήτη το καλοκαίρι. Άφθονες βροχοπτώσεις, που ξεπερνούν τα 1000 χιλιοστά, στην Ήπειρο και στην Κέρκυρα. Πολύ λίγες βροχές, κάτω από 400 χιλιοστά και ένα θερμό και πολύμηνο καλοκαίρι στο Κεντρικό Αιγαίο.
Όλη αυτή η μεγάλη ποικιλία κλίματος, τοπίου και βιοτόπων, δημιουργεί προϋποθέσεις για επιβίωση πολύ διαφορετικών φυτών και ζώων, με περισσότερες ή λιγότερες απαιτήσεις σε νερό, με μεγάλη αντοχή στο κρύο ή στη ζέστη, με προσαρμογή στα μεγάλα ή μικρά υψόμετρα, με προτίμηση σε ηλιόλουστες ή σκιερές Τοποθεσίες, σε γυμνές ή δασωμένες εκτάσεις.
Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο, σ' ότι αφορά τη βιοποικιλότητα στον ελληνικό χώρο. Η γειτνίαση της χώρας μας με τρεις ηπείρους, την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, παίζει επίσης έναν σημαντικό ρόλο στο ζήτημα αυτό, αφού η πανίδα και η χλωρίδα της δέχονται επιδράσεις και μεταναστεύσεις από τις τρεις αυτές μεγάλες ζωογεωγραφικές και φυτογεωγραφικές περιοχές.
Σ' ότι αφορά τη χλωρίδα, ξέρουμε ότι στα νησιά του Αν. Αιγαίου θα βρούμε πολλά ασιατικά είδη φυτών, στα βουνά του βορρά πολλά φυτά των Άλπεων, της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλκανικής, ενώ στην Κρήτη θα συναντήσουμε αρκετά είδη αφρικανικής προέλευσης.
Η γεωλογική ιστορία της χώρας μας, με τις συνεχείς εξάρσεις και καταβυθίσεις και το ποικίλο και διακεκομμένο γεωγραφικό ανάγλυφο συνέβαλαν επίσης στη μεγάλη ποικιλία της πανίδας και της χλωρίδας, κυρίως με τη δημιουργία τοπικών ενδημικών μορφών (ειδών ή υποειδών) που δεν υπάρχουν σε άλλη περιοχή του κόσμου. Όσον αφορά τη χλωρίδα, πλούσια σε ενδημικά είναι κυρίως τα βουνά και τα νησιά της Νότιας και της Κεντρικής Ελλάδας ενώ, όσο ανεβαίνουμε προς τα βόρεια σύνορα, τα ενδημικά λιγοστεύουν.
Πριν από μερικές δεκαετίες υπήρχε μόνο μια συγκεχυμένη αντίληψη για τον πλούτο της ελληνικής φύσης σε πανίδα, χλωρίδα και βιοτόπους. Σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιοι και πόσοι είναι οι σημαντικοί βιότοποι της χώρας μας και κατά μεγάλη προσέγγιση ποια και πόσα είναι τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας που ζουν στον καθένα. Ξέρουμε επίσης σχεδόν το σύνολο των φυτών και των ζώων (εκτός από διάφορα ασπόνδυλα που ακόμα δεν έχουν επαρκώς μελετηθεί που ζουν στις ξηρές και στις θάλασσές μας.
Όλ' αυτά τα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν κυρίως χάρη στα δύο ειδικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρόγραμμα "CORINE" και το πρόγραμμα "NATURA 2000". Μέσα στα πλαίσια αυτών των προγραμμάτων, ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές συγκέντρωσαν τα απαραίτητα στοιχεία και έφτιαξαν τους σχετικούς καταλόγους.
Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώθηκαν εν μέρει με πρωτογενή εργασία πεδίου και εν μέρει από την υπάρχουσα, σχετικά πρόσφατη, βιβλιογραφία. Σημαντικές εκδόσεις προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν η "Mountain Flora of Greece" των Arne Strid και KitTan, οι "Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας" της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, το "Κόκκινο Βιβλίο των Απειλουμένων Σπονδυλοζώων της Ελλάδας" (συνεργασία Ορνιθολογικής και Ζωολογικής Εταιρίας), το "Red Data Book of Rare and Threatened Plants of Creece" των Δ. Φοίτου, Α. Strid, S. Snogerup και W. Greuter, το βιβλίο "Οι πεταλούδες της Ελλάδας" του Λάζαρου Παμπέρη, η "Checklist of Freshwater Fishes of Greece" του Π.Σ. Οικονομίδη, ο "Κατάλογος των Θαλάσσιων ιχθύων της Ελλάδας" του Κ. Παπακωνσταντίνου, ο "Κατάλογος των Ορθοπτέρων της Ελλάδας" του Fer Willemse, ο "Κατάλογος για τα σαλιγκάρια της ξηράς (Zonitidae)" του Α. Riedel κτλ.» |