|
Τίτλος: ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπότιτλος: Γεωγραφία - Φύση - Μνημεία
Συγγραφέας : Νίκος Νέζης
Θέμα: Η βιβλιογραφία της νεώτερης Ελλάδας από την έναρξη της μέχρι το 2000
Εκτύπωση: Ασπρόμαυρη με σκληρό εξώφυλλο
Άλλα στοιχεία: Σε κάθε λήμμα αναφέρεται , συγγραφέας, τίτλος βιβλίου έτος έκδοσης, τόπος έκδοσης, διαστάσεις και σελίδες.
Σελίδες: 798
Διαστάσεις:Υ 24 Χ Π 17 εκ.
Έκδοση: 2002
Εκδότης: Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης - Μηλιώνη 5 Αθήνα
Τηλ. 210-3645904 – 210-3636617 - Site: www.eooa.gr - Email: info@eooa.gr
Λίγα λόγια από τον συγγραφέα:
«Μέχρις εδώ. Μια μικρή φράση, που όμως σημαίνει πάρα πολλά για έναν βιβλιογράφο. Είναι η μεγάλη απόφαση που παίρνει, όταν συνειδητοποιεί ότι πρέπει να σταματήσει την πολυετή έρευνά του (που του έχει γίνει δεύτερη φύση) και να δημοσιεύσει όσα έχει συλλέξει μέχρι τότε (είναι «υποχρεωμένος» να το κάνει, γιατί μία βιβλιογραφία πρέπει να δημοσιεύεται για να εκπληρώνει το σκοπό της). Τα πρώτα άσχημα συναισθήματα όμως δεν αργούν να μετατραπούν σε χαρά, γιατί επιτέλους θα γίνει πραγματικότητα ένας από τους σκοπούς του, όταν άρχιζε την ατελείωτη, κοπιαστική, αστυνομική, βασανιστική, αλλά προσφιλή και «ερωτική» έρευνα της ανακάλυψης και καταγραφής βιβλίων που είχαν εκδοθεί και εξακολουθούν βέβαια να εκδίδονται για το θέμα του. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η «καλή» μοίρα ενός βιβλιογράφου που δημιουργεί αθόρυβα επί χρόνια, γιατί όταν αρχίζει να ερευνά και να συγκεντρώνει στοιχεία για ένα τόσο μεγάλο θέμα δε γνωρίζει εάν θα του φτάσει ο χρόνος να δει «τελειωμένο» το έργο του. Γράφω «τελειωμένο» γιατί μία βιβλιογραφία μεγάλου θεματικού εύρους (10 κεφάλαια - 42 κατηγορίες) και μεγάλης χρονικής έκτασης (500 χρόνια) είναι εξ ορισμού ατελής. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να είναι πλήρης και χωρίς λάθη, ακόμη και αν είναι συλλογική προσπάθεια. Η εμπλοκή μου με το θέμα της βιβλιογραφίας άρχισε πριν από 20 χρόνια περίπου, όταν για δική μου χρήση και βοήθεια άρχισα να καταγράφω τίτλους βιβλίων, γιατί ως ορειβάτης και συγγραφέας βιβλίων για τα ελληνικά βουνά και το περιβάλλον ήθελα να βρω και να μελετήσω όσα βιβλία είχαν γραφεί για τη γεωγραφία της Ελλάδος και την ελληνική φύση, αλλά και γιατί διαπίστωνα συνέχεια ότι αυτά που ανέφεραν οι «βιβλιογραφίες» στο τέλος των βιβλίων ή των άρθρων που διάβαζα ήταν ασαφή και δεν με ικανοποιούσε ο τρόπος καταγραφής τους, ενώ τα περισσότερα δεν ανταποκρίνονταν και στην πραγματικότητα (αναφέρονταν, κατά κανόνα, βιβλία, φυλλάδια και άρθρα σε περιοδικά ή εγκυκλοπαίδειες, χωρίς διάκριση και με τον ίδιο τρόπο ατελούς γραφής). Η αρχική αυτή ανάγκη γρήγορα έγινε πάθος, τόσο για απόκτηση βιβλίων που αναφέρονταν στην Ελλάδα, όσο και για τη σωστή καταγραφή και όσων άλλων ανακάλυπτα ότι είχαν εκδοθεί εδώ ή στο εξωτερικό. Το πάθος αυτό με οδήγησε ύστερα από 20 χρόνια να έχω στην κατοχή μου περίπου 3.500 σχετικά βιβλία και ακόμα περισσότερα καταγραμμένα σε καρτελλίδια (χειρόγραφα στην αρχή, σε ηλεκτρονική μορφή αργότερα), που αποτέλεσαν και τη βάση της παρούσας βιβλιογραφίας......
Εύχομαι και ελπίζω ο βιβλιογραφικός αυτός οδηγός, παρά τα αναπόφευκτα «λάθη» του, να αποδειχθεί χρήσιμος στους αναγνώστες, στους διάφορους ερευνητές και στους βιβλιογράφους και να αποτελέσει μελλοντικά τη βάση για τη σύνταξη ενός πληρέστερου οδηγού από κάποιο ίδρυμα ή την Πολιτεία».
|