|
Τίτλος: ΟΛΥΜΠΟΣ
Υπότιτλος: Ιστορικό λεύκωμα
Συγγραφείς: Νίκος Νέζης – Δημήτρης Γεωργούλης
Θέμα: Φωτογραφική τεκμηρίωση του Ολύμπου απ' όλες τις πλευρές
Γλώσσα: Ελληνικά – Αγγλικά
Εκτύπωση: Έγχρωμη
Άλλα στοιχεία: Συνοδεύεται από μικρό χάρτη του Ολύμπου 1:500.000
Σελίδες: 333
Διαστάσεις: 21 Π Χ 29 Υ εκ.
Έκδοση: 2020
Εκδότης: Ε.Ο.Ο.Α - Μηλιώνη 5 Αθήνα 210 3645904 – www.eooa.gr
Λίγα λόγια από τον συγγραφέα:
« Έχοντας πάθος με την οργάνωση των αρχείων και των βιβλίων της Ε.Ο.Ο.Α. (Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης), αλλά και με την εύρεση, διάσωση και ταξινόμηση παλιών ορειβατικών αρχείων και φωτογραφιών, καθώς επίσης και με τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης με σπάνια βιβλία, διαπίστωσα ότι είναι κρίμα και εκτός των σκοπών της Ομοσπονδίας, αυτό το σπάνιο φωτογραφικό και ιστορικό υλικό που υπάρχει να μένει σχεδόν άγνωστο, στα ράφια των βιβλιοθηκών και στα ερμάρια των γραφείων μας.
Έτσι, η Ομοσπονδία, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 90 χρόνων δράσης και προσφοράς (1930-2020), αποφάσισε να εκδώσει ένα λεύκωμα (στα ελληνικά και αγγλικά) με αρχειακό υλικό και ιστορικές φωτογραφίες σχετικές με ένα από τα διασημότερα βουνά του κόσμου τον Όλυμπο, που υπήρξε ''κατοικία'' των αρχαίων θεών των Ελλήνων και που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Τη δημιουργία του λευκώματος αναλάβαμε μαζί με τον πρώην (1994-2004) Γενικό Γραμματέα της Ε.Ο.Ο.Α. και επίτιμο μέλος της Νίκο Νέζη, συγγραφέα -ερευνητή του Ολύμπου και των Ελληνικών βουνών, βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών (2011) που έκανε και τη συγγραφή των κειμένων του λευκώματος. Το παρόν λεύκωμα μπορεί να θεωρηθεί και ως συμπληρωματικός τόμος του νέου δίτομου βιβλίου «Όλυμπος-του Ν. Νέζη , ώστε να συνυπάρχει, εκτός από τη θεματική (1.900 φωτογραφίες), και μία χρονολογική φωτογραφική παρουσίαση και τεκμηρίωση του Ολύμπου (850 φωτογραφίες), αλλά μπορεί να είναι και είναι ανεξάρτητο βιβλίο .
Η Επιλογή των φωτογραφιών έγινε από το αρχείο της Ε Ο.Ο.Α., από τα διάφορα αρχεία που μας έχουν δωρίσει παλιά μέλη και φίλοι του Ε.Ο.Σ. (Fred. Boissonnas, Dan. Baud-Bovy, Fr. Farquhar, Σπ . Αναπητός, Β. Λεοντόπουλος, Μ. Δέφνερ, Α. Τζάρτζανος, Γ. Μωϋσίδης, Γ. Μιχαηλίδης, Ε. Τσάκος, Α. Γκέκα κ.ά.). από τα φωτογραφικά αρχεία των απογόνων των Frederic Boissonnas & Daniel Baud-Bovy (Pierre -Anita -Ariane -Valentin Boissonnas & Daniele Baud-Bovy), ταυ Δήμου Δίου -Ολύμπου / Δήμαρχος Κ. Δημόπουλος (40 φωτογραφίες του Fred. Boissonnas) και της Ν.Α. Πιερίας / Νομάρχη Γ. Παπαστεργίου (6 φωτογραφίες αδελφοποίησης Ολύμπου-Τai), καθώς και των Ν. Νέζη (174), Σ. Παντελίδη (20), Κ. Ζολώτα (17), Π. Ζώτου (9), Μ. Στύλλα (6), Γ. Βουτυρόπουλου (5) κ.ά . τους οποίους και ευχαριστούμε. Η επιλογή των νεότερων φωτογραφιών που είναι σχετικές με τοπία, γεγονότα, μνημεία , πρόσωπα, και αναμνηστικά έγινε με γνώμονα τη μελλοντική ιστορικότητά τους. Αυτό το είδος της ιστορικότητας που αναζητήσαμε και εμείς στις παλιές φωτογραφίες. Προσπαθήσαμε να μπούμε στο πνεύμα ενός μελλοντικού ερευνητή που θα θελήσει. πχ το 2050, να συγκεντρώσει στοιχεία και φωτογραφίες για το πως ήταν στις δεκαετίες του 2000 & 201Ο το βουνό, τα καταφύγια, τα μοναστήρια, οι οικισμοί, μία Π.Ο.Σ., μία ανάβαση, μία αναρρίχηση, ή τι έγινε στον εορτασμό του 2013 για τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση, ή να «γνωρίσει» τα διάφορα πρόσωπα που δημιούργησαν τμήμα της νεότερης ιστορίας του Ολύμπου κ.ά, πολλά.
Είμαστε υπερήφανοι γιατί με αυτή τη διαχρονική φωτογραφική τεκμηρίωση της ιστορικότητας, των μνημείων και των υπέροχων τοπίων του Ολύμπου, συνεχίζουμε το έργο της ανάδειξης και της προστασίας του που άρχισε η Ομοσπονδία μας από την ίδρυσή της το 1930 (20/2). Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος (αρχική ονομασία της Ε.Ο.Ο.Α.) ήταν αυτός που πρωτοστάτησε στη δημιουργία εθνικών δρυμών στην Ελλάδα και στην ίδρυση του πρώτου Εθνικού Δρυμού στον Όλυμπο και στη συνεχή προβολή του Ολύμπου στο εξωτερικό, καθώς και στην πρόσκληση και φιλοξενία διεθνούς φήμης ορειβατών, αναρριχητών και προσωπικοτήτων παρέχοντας ταυτόχρονα άψογη εξυπηρέτηση στα καταφύγιά του. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000.000 ορειβάτες, πεζοπόροι και επισκέπτες 130 και πλέον χωρών από όλες τις ηπείρους έχουν ανέβει ή επισκεφθεί τον Όλυμπο. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα και την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού της περιοχής και ιδιαίτερα του Λιτόχωρου. Από την πλευρά μας προσπαθήσαμε να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας μας και της κληρονομιάς του Ολύμπου, προσφέροντας στους Έλληνες και σε όλο τον κόσμο ένα ιστορικό λεύκωμα όσο γίνεται πιο πλήρες και αντάξιο της φήμης και του ονόματος ΟΛΥΜΠΟΣ.
Δ. Γεωργούλης |