|
Τίτλος: ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΜΩΡΗΑ
Συγγραφείς: Τ. Αδαμακόπουλος - Π. Ματσούκα - Β. Χατζηβαρσάνης
Θέμα: Τα βουνά της Πελοποννήσου (Μωρηά).
Εκτύπωση: Έγχρωμη
Άλλα στοιχεία: Συνοδεύεται από χάρτες σκαριφήματα και πολλές φωτογραφίες φύσης και βουνών.
Σελίδες: 231
Διαστάσεις:Υ 24 Χ Π 17 εκ.
Έκδοση: 1988
Εκδότης: Πιτσιλός - Σοφοκλέους 4 Αθήνα - 210 3211237
Τιμή: Εξηντλημένο (2015)
Λίγα λόγια από τους συγγραφείς:
Ο τόμος αυτός είναι ο δεύτερος μιας μεγάλης σειράς βιβλίων για τα ελληνικά βουνά. Όπως και στα «βουνά της Ρούμελης», καταβλήθηκε προσπάθεια να δοθεί μια όσο το δυνατόν πλατύτερη προσέγγιση του θέματος, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς που έχουν μελετηθεί και αναλυθεί λιγότερο από την προϋπάρχουσα βιβλιογραφία. Έτσι αν η μυθολογία και τα λαογραφικά δεν διεκδικούν τίτλους μελέτης αλλά μάλλον σημειώσεων, αντίθετα στην ορεογραφία, τα περί αναβάσεων και ιδίως στην οικολογία συμπληρώσαμε τις βιβλιογραφικές πηγές με πολλά νέα στοιχεία που καταγράψαμε στο διάστημα της δίχρονης μελέτης μας. Η εμβάθυνση στις μεθόδους μελέτης, ανάλυσης και παρουσίασής μας οδήγησε σε μια άλλη θεώρηση ορισμένων θεμάτων. Σαν παράδειγμα, ας δούμε το πώς ταξινομήσαμε τα διάφορα μικρά και μεγάλα βουνά του Μωρηά σε τρεις ενότητες και παραπέρα σε μικρότερα συγκροτήματα. Ένα από τα βασικά σημεία της παλαιού τύπου ορεογραφίας του Ελληνικού ορεινού ανάγλυφου ήταν η αναζήτηση των στοιχείων εκείνων που διαφοροποιούσαν το ένα σύστημα κορυφών απ 'το διπλανό του. Έτσι η Ελλάδα γέμισε μικρά ξεχωριστά βουνά που διεκδικούσαν ένα δικό τους όνομα και μια δικιά τους ανάβαση. Όμως συχνά αυτά τα δύο ήταν και τα μόνα διαφοροποιά στοιχεία τους. Η ανάλυση του ορεινού ανάγλυφου της Πελοποννήσου του παρόντος έργου βασίζεται σε μια άλλη λογική: για τον καθορισμό των ορεινών ενοτήτων χρησιμοποιήσαμε τους ομοειδείς χαρακτήρες της γεωλογίας, βλάστησης, χλωρίδας και πανίδας των ορεινών μονάδων για να σχηματίσουμε μεγάλα ορεινά συγκροτήματα με κοινά χαρακτηριστικά. Η μέθοδος αυτή ομαδοποιεί τα πολλά μικρά βουνά που αναγνωρίζει ο ορειβάτης στα βόρια του Αρκαδικού υψίπεδου για παράδειγμα, σε μια οροσειρά που κορυφώνεται διαδοχικά στην Ντουρντουβάνα,το Σαϊτά, τη Σκίπιζα, το Τραχύ, τον Φαρμακά, το Λύρκειο, το Αρτεμίσιο και τον Χτενιά, τονίζοντας τα κοινά χαρακτηριστικά τους και τελικά προβάλλοντας την ιδιομορφία τους σε σχέση με τους άλλους ορεινούς όγκους.
Με στόχο να δώσουμε μια όσο το δυνατό πιστότερη εικόνα της φύσης της ορεινής Πελοποννήσου συγκεντρώσαμε όλα τα υπάρχοντα στοιχεία (κυρίως πρόσφατες και αξιόπιστες παρατηρήσεις ) και τα συμπληρώσαμε με δικές μας καταγραφές από όλα τα βουνά που μελετήσαμε. Έτσι, επιτέλους, είναι δυνατόν να διαμορφωθεί μια συνολική και πιστή - αν όχι και ακριβής - άποψη για την κατάσταση της φύσης της Πελοποννήσου μια άποψη ριζικά διαφορετική απ ' αυτή που συνήθως θέλει την Πελοπόννησο, ένα σύνολο από σκόρπια, υποβαθμισμένα και χωρίς ενδιαφέρον οικοσυστήματα.
Ένα ανάλογα μεγάλο βήμα έγινε και στον τομέα της παρουσίασης όλων αυτών των στοιχείων με κύριο βάρος στη φωτογραφία φύσης - τοπίο και άγρια ζωή - γιατί αυτή είναι η εικόνα του βουνού. Το σύνολο των σπάνιων και εξαιρετικών φωτογραφιών αυτού του έργου είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης και κοπιαστικής προσπάθειας πάνω στα βουνά του Μωρηά.
Φυσικά, ατέλειες, λάθη και ιδίως παραλείψεις θα υπάρχουν αρκετές, η αίσθηση ότι μόλις αγγίξαμε το θέμα μας, μας κατείχε σ ' όλη τη διάρκεια της σύνθεσης του βιβλίου. Πάντως, η γνώση της πολυπλοκότητας και απεραντότητας του θέματος βουνό μας δίνει την ευχάριστη πεποίθηση πως θάχουμε πάντα να μαθαίνουμε απ αυτό και γι' αυτό κάθε βοήθεια και συμβουλή θα είναι ευπρόσδεκτη. Για να καλύψουμε στο επιθυμητό πλάτος και βάθος το θέμα μας, χρειάστηκε να ανατρέξουμε σε μια πολυάριθμη και συχνά εξειδικευμένη βιβλιογραφία. Συχνά όμως ήταν οι συμβουλές ή οι παρατηρήσεις φίλων που συμπλήρωσαν μερικά κρίσιμα κενά, καθώς η βιβλιογραφία ήταν ιδιαίτερα φτωχή οε ορισμένα θέματα. Έτσι πολύτιμη υπήρξε η βοήθεια των φίλων Γιώργου Χανδρινού (αρπακτικά), Γιώργού Σφήκα (χλωρίδα) και Νίκου Γαβαλά (λεπιδόπτερα).
|