|
Το βιβλίο αυτό όπου παρουσιάζονται μονοπάτια του Ολύμπου αποτελεί τμήμα του βιβλίου ''Στα μονοπάτια της Ελλάδας'' όπου περιγράφονται τα μονοπάτια τριών περιοχών, Όλυμπος, Πάρνηθα, Πάρνωνα.
Τίτλος: ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπότιτλος: - Πάρνωνας (Όλυμπος - Πάρνηθα)
Συγγραφέας: Αντώνης Καλογήρου
Θέμα: Το δίκτυο των μονοπατιών γύρω από το χωριό Τσίντζινα (Πολύδροσο) στον Πάρνωνα. Περιγραφή των 11 πεζοπορικών διαδρομών μήκους 62 χλμ.
Εκτύπωση: Έγχρωμη
Άλλα στοιχεία: Κάθε διαδρομή συνοδεύεται από χάρτη. Παρουσίαση του χωριού Τσίντζινα. Πέραν της παρουσίασης των πεζοπορικών διαδρομών υπάρχει τμήμα του βιβλίου που αναφέρεται στην δραστηριότητα της πεζοπορίας, τον ρουχισμό και τους τρόπους χρήσης του ορειβατικού εξοπλισμού.
Σελίδες: 145
Διαστάσεις: Υ 22 Χ Π 14 εκ.
Έκδοση: 2009
Εκδότης: ΣΚΑΙ (το βιβλίο στην έντυπη μορφή του έχει εξαντληθεί)
Το 2009 που εκδόθηκε το βιβλίο λειτουργούσε στην πλατεία του χωριού Τσίντζινα ο ξενώνας ''Σχολαρχείο'' . Από το 2011 ο ίδιος ξενώνας λειτουργεί σαν ''Πρυτανείο'' σε άλλη θέση εκτός του χωριού. Για περισσότερες πληροφορίες www.pritanio.gr - info@pritanio.gr
Λίγα λόγια από τον συγγραφέα:
Το βιβλίο αυτό είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης του ΣΚΑΪ και της τράπεζας EUROBANK για την ανάδειξη των μονοπατιών της Ελλάδας. Για την υλοποίηση του έργου επιλέχτηκαν τρία δίκτυα μονοπατιών. Ένα κοντά στην Αθήνα, στη δυτική Πάρνηθα, και ειδικότερα στο τμήμα της που δεν έχει πληγεί από την καταστροφική πυρκαγιά του 2007, το δεύτερο στην Πελοπόννησο, στο βουνό του Πάρνωνα, γύρω από το χωριό Τσίντζινα (Πολύδροσο) και το τρίτο στον Όλυμπο, από τις κλασσικές διαδρομές του Λιτόχωρου και από τις βόρειες πλευρές του βουνού, που είναι οι λιγότερο επισκέψιμες σήμερα.
Οι τρεις περιοχές και τα δίκτυα των μονοπατιών τους παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, η οποία τις καθιστά επισκέψιμες για διάφορες κατηγορίες πεζοπόρων, ανεξάρτητα από τις ικανότητες και τις εμπειρίες τους.
Στην Πάρνηθα, το δίκτυο των μονοπατιών εκτείνεται στη νοτιοδυτική πλευρά του βουνού, βόρεια του οικισμού της Φυλής. Φορτωμένη με μνήμες, αυτή η περιοχή για αιώνες υπήρξε πέρασμα για όσους έρχονταν στην Αθήνα από τον βορρά. Κατά την αρχαιότητα οι Αθηναίοι είχαν ανεγείρει το φρούριο της Φυλής, ενώ συγχρόνως είχαν λαξεύσει τις πλαγιές του ρέματος της Γιαννούλας για να μεταφέρουν νερό προς τη Φυλή αλλά και προς την Ελευσίνα, ενώ κατά τον Μεσαίωνα το νερό του ρέματος διοχετεύθηκε μέχρι την περιοχή του Ελαιώνα. Το σπήλαιο του Πανός και η μονή Κλειστών, που βρίσκονται στις διαδρομές των μονοπατιών, είναι δύο θρησκευτικά μνημεία που ορίζουν τη διαχρονικότητα του χώρου. Το τμήμα αυτό του βουνού είναι κατάφυτο από πεύκα και στα ψηλότερα τμήματά του με έλατα. Το δίκτυο των μονοπατιών κινείται σε υψόμετρο από 300 μέχρι 1.000 μ., προσφέροντας πολλές και ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές μήκους 34 χλμ., οι οποίες προσεγγίζονται εύκολα από τους Αθηναίους για τις ημερήσιες εξορμήσεις τους.
Νοτιότερα, στην Πελοπόννησο, ορθώνεται ο Πάρνωνας, ένας εντυπωσιακός ορεινός
όγκος που κατηφορίζει από βορρά προς νότο ορίζοντας τα σύνορα των νομών Αρκαδίας και
Λακωνίας. Το βουνό, κατάφυτο από κέδρα, μαυρόπευκα και έλατα, με το πολύπλοκο, απότομο και σε πολλές περιπτώσεις απόκρημνο ανάγλυφό του, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, είτε το διασχίζει εποχούμενος, είτε το εξερευνά περπατώντας στις κατάφυτες πλαγιές και κορυφέςτου. Στο νότιο τμήμα του βουνού, στον νομό Λακωνίας, σε μια κατάφυτη χαράδρα φωλιάζει το χωριό Τσίντζινα (Πολύδροσο). Η ομορφιά του μαγεύει τον επισκέπτη που, περπατώντας σε σκιερά δάση με κελαριστά ρέματα και ρυάκια, απολαμβάνει με όλες τις αισθήσεις του τη σαγηνευτική ζωή του δάσους. Η περιοχή είναι διάσπαρτη από πηγές, κρήνες, εκκλησάκια και μοναστήρια. Το δίκτυο των μονοπατιών του Πάρνωνα, μήκους 62 χλμ., κινείται σε υψόμετρο από 1.000 μέχρι 1.900 μ., και προσφέρεται τόσο για Σαββατοκύριακα όσο και για πολυήμερες διακοπές.
Το τρίτο δίκτυο μονοπατιών επιλέχθηκε στον Όλυμπο, ως ένδειξη τιμής στο ψηλότερο ελληνικό βουνό της χώρας. Απευθύνεται κυρίως σε ορειβάτες, καθώς ξεκινά από το υψόμετρο των 200 μ. για να καταλήξει στις κορυφές του Ολύμπου. Η γοητεία αυτού του μυθικού ορεινού όγκου, που ορθώνεται μόνος και επιβλητικός στις ακτές της Πιερίας, είναι ξεχωριστή και αδιαμφισβήτητη.
Στα μονοπάτια του Ολύμπου ο ορειβάτης θα συναντήσει μόνο καταφύγια και δύσκολες ανηφορικές διαδρομές που απαιτούν εμπειρία και γνώση του ορεινού χώρου. Τον χειμώνα τα μονοπάτια κλείνουν από τα χιόνια και περιμένουν τις ζεστές ριπές της άνοιξης για να επιτρέψουν στους ορειβάτες να τα ξαναπερπατήσουν.
Στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας περιγράφονται οι κυριότερες διαδρομές ανάβασης στις κορυφές του βουνού, συνολικού μήκους 40 χλμ.
Ακολουθήστε τα βήματα του βιβλίου, περπατήσετε τα μονοπάτια του Ολύμπου και απολαύσετε την ελληνική φύση, διανύοντας τα 40 μαγευτικά χιλιόμετρα που περιγράφονται στις σελίδες του.
Κατατοπιστικοί πίνακες, πληροφορίες, χάρτες και αναλυτικές περιγραφές, θα σας δώσουν τη δυνατότητα να ενημερωθείτε για τις περιοχές που πρόκειται να επισκεφθείτε.
Εάν είστε νέος στον χώρο της πεζοπορίας, στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για να οργανώσετε τις εξορμήσεις σας και να τις απολαύσετε χωρίς να αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα.
|