Σάββατο 18 Μαΐου 2024
Τα νέα του pezoporia.gr
Ειδήσεις
1ος περίπατος στα μονοπάτια των Οθρυίδων και των Ξυνιών Νυμφών - Κυριακή 3 Μαΐου 2009
10/4/2009

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΞΥΝΙΑΔΟΣ διοργανώνει την Αθλητική - Πολιτιστική εκδήλωση «1ος περίπατος στα μονοπάτια των Οθρυίδων και των Ξυνιών Νυμφών».

Βρισκόμαστε στην οροσειρά της Όθρυος, γνωστή και ως βουνό των Τιτάνων. Στο βουνό αυτό μετά την τιτανομαχία ο Δίας ανέθεσε στην νύμφη Οθρυίδα (Ορσυίδα) τη βοσκή των κοπαδιών του που αποτελούνταν από βόδια. Έτσι το βουνό πήρε το όνομά του απ’ τη νύμφη.
Οι Νύμφες ήταν γυναικείες μορφές θεϊκής καταγωγής, νεαρές στην ηλικία, που ζούσαν μέσα στην άγρια φύση, τριγύριζαν στα βουνά, συνοδεύοντας την Άρτεμη και παίζοντας μαζί της. Ήταν όλες τους πανέμορφες, η Άρτεμη όμως ξεχώριζε με τη θωριά της ανάμεσά τους. Τραγουδούσαν και χόρευαν μαζί με τον Πάνα στα λιβάδια και στις πλαγιές, συνήθως κοντά στις πηγές. Υμνούσαν με τις γλυκές φωνές τους, τους Ολύμπιους θεούς και ιδιαίτερα τον πατέρα του Πάνα, τον Ερμή. Μαζί τους χόρευε και η Αφροδίτη, μαζί με τις Χάριτες, όπως λέει ο Όμηρος, στο βουνό Ίδα, στην Τροία. Άλλοτε το χορό τους τον οδηγεί ο ίδιος ο θεός Απόλλωνας. Οι Νύμφες σαν δευτερεύουσες θεότητες δεν ήταν αθάνατες, ζούσαν όμως πάρα πολύ και τρέφονταν με αμβροσία.
Ο Έλλην ήταν βασιλιάς της Φθιώτιδας και δημιουργός της πόλης Ελλάδα, που βρισκόταν όπως ισχυριζόταν οι Μελιταιείς κατά τον Στράβωνα, δέκα στάδια (1850 μέτρα) πέρα από τον ποταμό Ενιπέα, ανάμεσα στις σημερινές Καρυές και τη Μελιταία. Επίσης εξουσίαζε μια περιοχή ανάμεσα στον Πηνειό και τον Ασωπό ποταμό. Ήταν γιος του Δευκαλίωνα και της Πύρρας και θεωρείται γενάρχης όλων των Ελλήνων. Από τη γάμο του με τη νύμφη Οθρυίδα (Ορσηίδα) απέκτησε τον Αίολο, το Δώρο και τον Ξούθο.
Πριν από τον Έλληνα δεν υπήρχε, σύμφωνα με το Θουκυδίδη, το όνομα Έλληνες αλλά, αφότου ο Έλλην και οι γιοι του κυριάρχησαν στην περιοχή μας και γειτονικοί λαοί τους καλούσαν σε βοήθεια, άρχισε σταδιακά να επεκτείνεται η ονομασία Έλληνες. Ο Θουκυδίδης, για να αποδείξει τον ισχυρισμό του, αναφέρει ότι ο επικός ποιητής Όμηρος αποκαλεί Έλληνες μόνο τους «μετ' Αχιλλέως εκ της Φθιώτιδος».
Η Νύμφη Οθρυίδα από τον έρωτά της με τον Παμμέγιστο Άνακτα Ζεύ (Δία) απέκτησε ένα γιο τον Μελιταία ο οποίος δημιούργησε την ομώνυμη αρχαία πόλη της περιοχής μας. Οι Ξυνίες Νύμφες ζούσαν στην Όθρη στα πυκνά δάση γύρω απ’ τη λίμνη Ξυνιάδα στην οποία έδωσαν, σύμφωνα με το μύθο, τ’ όνομά τους. Στις όχθες της λίμνης οι πανέμορφες θεότητες έλουζαν τα μακριά τους μαλλιά και τραγουδούσαν παρέα με τους άλλους θεούς και τον Απόλλωνα να τις συνοδεύει με τις γλυκές μελωδίες της λύρας του.
Σε κάποια απ’ αυτά λοιπόν τα μονοπάτια θα περιδιαβούμε κι εμείς την 3η Μαΐου 2009 σε μια διαδρομή από την Πλατεία Δημοκρατίας Αγίου Γεωργίου Ξυνιάδος (Ξύλινο Τουριστικό – αεροπλάνο) και σε μια διαδρομή έξι περίπου χιλιομέτρων από τον «Προφήτη Ηλία» το «Συμπεθερικό» το «Ζαπάντι» τον «Υψωμένο Πλάτανο» κι επιστροφή στην πλατεία όπου θα μας περιμένει μπουφές με παραδοσιακές πίτες, εδέσματα, «κατίκι» Δομοκού και κρασί ντόπιας παραγωγής.
Θα προηγηθεί μια μοναδική επίσκεψη στην αρχαία Ακρόπολη Ξυνιάδος, στο Νησί της Κορομηλιάς, με ξενάγηση στο αρχαιολογικό χώρο, μια ομαδική επίσκεψη ίσως η πρώτη μετά από χιλιάδες χρόνια καθώς ο χώρος είναι ακόμη ανέγγιχτος από την ανθρώπινη παρέμβαση…
Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετέχουν όλοι, να τρέξουν αν θέλουν τη διαδρομή, ή ακόμη και να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατό τους. Στους συμμετέχοντες στην περιπατητική διαδρομή θα μοιραστούν αναμνηστικά καπέλα και μπλουζάκια, καθώς και αναμνηστικό – ενημερωτικό φυλλάδιο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΙΟΥ 2009

8.00΄ Άφιξη στον Άγιο Γεώργιο
8.00΄-8.30΄ Δηλώσεις συμμετοχής-διανομή αναμνηστικών.
9.00΄ Αναχώρηση για την ξενάγηση στην Αρχαία Ακρόπολη.
11.00΄ Επιστροφή στον Άγιο Γεώργιο.
11.15΄ Έναρξη περιπάτου.
13.45΄ Επιστροφή.
14.00΄ Μπουφές στην Πλατεία Δημοκρατίας.

Για το Δ.Σ. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΡΕΛΗΣ Β. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Τηλ. επικοινωνίας 6947185990, email: info@othrysnet.gr

  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Τα νέα του pezoporia.gr
 
Ανακοινώσεις (40)
Απόψεις & Θέματα (41)
Ειδήσεις (112)
Αγγελίες (1)
 
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
   
  :: ΜΕΛΗ
  Εγγραφείτε στο pezoporia.gr και εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των μελών μας. (* απαιτούμενο)  
   
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004