Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024
Τα νέα του pezoporia.gr
Απόψεις & Θέματα
Πάρκο υψηλής τεχνολογίας στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας
12/2/2009
Τον Ιανουάριο του 2004 οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής με έκπληξη πληροφορήθηκαν από τον ημερήσιο Τύπο ότι οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ & ανάπτυξης προώθησαν σε νομοσχέδιο τροπολογία, που ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την οποία νομοθετούσαν την χωροθέτηση «Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας» (με το όνομα «Τεχνόπολις-Ακρόπολις» στον Ορεινό Όγκο της Πάρνηθας.
Η υποψήφια θέση βρίσκεται περίπου 25χλμ. βορειοανατολικά της Αθήνας, στη βόρεια πλευρά της εθνικής οδού, όπου η περιοχή, από τη Μελέτη Προστασίας Ορεινού Όγκου Πάρνηθας έχει ενταχθεί στην Α’ ζώνη. Παρόλα αυτά, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, αποδεχόμενος την πρόταση των επενδυτών, προχώρησε σε αλλαγή χρήσης και αποχαρακτηρισμό της περιοχής. Έτσι δίνεται η ευκαιρία στους «ενδιαφερόμενους» (δηλαδή μεσίτες!!!) να χτίσουν 160.000m2 μέσα στο δάσος, με παράλληλη κυκλοφοριακή επιβάρυνση της Ε.Ο. και του ήδη υπερκορεσμένου κόμβου Αγ. Στεφάνου με 10.000 επιπλέον αυτοκίνητα ημερησίως. Κατάφεραν να αποχαρακτηρίσουν τα περισσότερα στρέμματα του δάσους, προκειμένου με την κάλυψη (των «Νέων Τεχνολογιών») να αγοράσουν φθηνή γη και να κερδίσουν μεγάλες υπεραξίες σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Η κινητοποίηση των κατοίκων και των φορέων (2004) κατάφερε να εμποδίσει την πραγματοποίηση του σχεδίου. Παράλληλα, το καλοκαίρι του 2006, το ΣτΕ δικαίωσε τους διαμαρτυρόμενους.
Παρά τα παραπάνω και ύστερα από τον αφανισμό χιλιάδων στρεμμάτων δάσους από τις πυρκαγιές του 2007, ο κ. Σουφλιάς επανήλθε και το θερινό τμήμα της Ολομέλειας του ΣτΕ άνοιξε το δρόμο για την πραγματοποίηση του σκοπού των μετόχων της Τεχνόπολις-Ακρόπολις. Η δημοσίευση του σχετικού προεδρικού διατάγματος έγινε στο ΦΕΚ 619Δ/19-12-2008.
• Δε θα επιτρέψουμε τη δημιουργία Βιομηχανικης και Επιχειρηματικής Περιοχής (ΒΕΠΕ) μέσα σε δασική περιοχή. Υπάρχει χωροθετημένη περιοχή για το σκοπό αυτό.
• Δε θα επιτρέψουμε να κοπή ούτε ένα δέντρο σε μία περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη Ειδική Περιοχή Ορνιθοπανίδας (Νο.Χαρακτ.: GR3000001).
• Δε θα επιτρέψουμε να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και η Λίμνη του Μαραθώνα, από όπου υδρεύεται η Αθήνα και πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου.
• Δε θα επιτρέψουμε να χτιστούν 160.000m2 σε σημείο όπου συναντιέται η Πεντέλη με την Πάρνηθα και αποτελεί το μοναδικό δίαυλο των βόρειων ανέμων προς το Λεκανοπέδιο, βοηθώντας σημαντικά στην απορρύπανση της Αθήνας.
• Δε θα επιτρέψουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος και την επιδείνωση του κυκλοφορικού προβλήματος.
  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Τα νέα του pezoporia.gr
 
Ανακοινώσεις (40)
Απόψεις & Θέματα (41)
Ειδήσεις (112)
Αγγελίες (1)
 
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
   
  :: ΜΕΛΗ
  Εγγραφείτε στο pezoporia.gr και εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των μελών μας. (* απαιτούμενο)  
   
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004