Σάββατο 18 Μαΐου 2024
Τα νέα του pezoporia.gr
Ειδήσεις
1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ορειβατικών Ταινιών
21/11/2007

Στα Χανιά το τριήμερο 2-3-4 Νοέμβρη 2007 πραγματοποιήθηκε με πρωτοφανή επιτυχία το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ορειβατικών Ταινιών που συνδιοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και ο Ε.Ο.Σ Χανίων.
Το φεστιβάλ παρακολούθησαν πάνω από 1000 άτομα από τα Χανιά, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Οι ταινίες που προβλήθηκαν, ανάμεσα τους και αυτές των Παύλου Τσιαντού και Χρήστου Τσούτσια, ήταν εξαιρετικές και από τεχνικής πλευράς, αλλά και ως περιεχόμενο. Οι ομιλίες των Γιώργου Βουτυρόπουλου και Μιχάλη Στύλλα πολύ ενδιαφέρουσες. Οι προβολές των slideshow από τους τέσσερις βιντεοπροβολείς τράβηξαν πολύ κόσμο, το ίδιο και η έκθεση με παλαιό και νέο ορειβατικό εξοπλισμό στον πάνω όροφο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων. Η δεξίωση του Σαββάτου με ζωντανή μουσική από τον κιθαρίστα Αχιλλέα Περσίδη και το συγκρότημα Jama, έφερε πιο κοντά παλιούς και νέους ορειβάτες και με την βοήθεια του πλούσιου μπουφέ και της άφθονης τσικουδιάς, δημιούργησε μέχρι πολύ αργά το βράδυ ωραία ατμόσφαιρα.
Το φεστιβάλ άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου του Ε.Ο.Σ Χανίων κ. Μάρκου Μανταδάκη. Στη συνέχεια χαιρέτισαν: ο Νομάρχης Χανίων κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο Αντιδήμαρχος Χανίων κ. Άρης Παπαδογιάννης, ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο.Α. κ. Δημήτρης Γεωργούλης και ο υπεύθυνος της Διοργάνωσης κ. Μάνος Μεσαρχάκης.
Το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Βασιλη Ναξάκη που χάθηκε στην τελευταία αποστολή της Ε.Ο.Ο.Α στο Πακιστάν. Το πεντάλεπτο αφιέρωμα στο Βασίλη Ναξάκη που προβαλλόταν κάθε μέρα πριν την έναρξη των εκδηλώσεων ήταν Συγκλονιστικό.

Λίγες μέρες μετά το τέλος του Φεστιβαλ δημοσιεύτηκε στις τοπικές εφη-μερίδες των Χανίων, άρθρο του Προέδρου του Ε.Ο.Σ Χανίων κ.Μάρκου Μανταδάκη που είναι το παρακάτω:

ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ

Κάτι πολύ σημαντικό έγινε τις προηγούμενες μέρες στην πόλη μας. Συγκεκριμένα στις 2,3,4 του Νοέμβρη 2007 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων πραγματοποιήθηκε το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ορειβατικών Ταινιών, αφιερωμένο στη μνήμη του Βασίλη Ναξάκη.
Η εκδήλωση περιελάμβανε προβολές ταινιών από πολύ ενδιαφέρουσες ορειβατικές και αναρριχητικές αποστολές σε βουνά της Ελλάδας και του εξωτερικού, ομιλίες από καταξιωμένους ορειβάτες, προβολές slideshow σε τέσσερις βιντεοπροβολείς, εκθέσεις παλαιού και νέου ορειβατικού εξοπλισμού. Όλα ήταν άριστα οργανωμένα και χαρακτηριζόταν από πολύ υψηλή ποιότητα. Παράλληλα το Σάββατο το βράδυ δόθηκε δεξίωση με ζωντανή μουσική και μπουφέ στην αυλή του Πνευματικού Κέντρου.
Το σημαντικό στην ιστορία είναι:
1) Η σύλληψη της ιδέας του Φεστιβάλ και η πραγματοποίησή του από νέους ανθρώπους,
2) Η άνευ προηγουμένου ανταπόκριση του κόσμου.
Όταν ο υπεύθυνος της διοργάνωσης Μάνος Μεσαρχάκης, πριν ένα μήνα περίπου, μου είπε τα σχέδια του η πρώτη μου σκέψη ήταν: “Μα τι λέει ο τρελός? Είναι δυνατόν να στηθεί στα Χανιά ένα τέτοιο Φεστιβάλ (που σημειωτέον είναι η πρώτη φορά που γίνετε στην Ελλάδα), να διαρκεί 3 ημέρες, να περιλαμβάνει τόσα θέματα και να πραγματοποιηθεί στους μεγάλους αυτούς χώρους του Πνευματικού Κέντρου? Και πόσοι Χανιώτες ενδιαφέρονται για ορειβατικά θέματα? Πόσοι θα αφήσουν την «βολή» τους για να έρθουνε κοντά μας? Σίγουρα θα ήμαστε τρεις και ο κούκος και θα γίνουμε ρεζίλι!”. Προσπάθησα να τον μεταπείσω για κάτι πιο απλό, μικρότερης διάρκειας που θα γίνει σε μικρότερη αίθουσα.
Κι όμως ο Μάνος μαζί με τους φίλους και συνεργάτες του, με πολύ δουλειά, με εσωτερική φλόγα και αγάπη γι’ αυτό που έκαναν, προχώρησαν στην υλοποίηση της δικής τους αρχικής ιδέας χωρίς περικοπές και εκπτώσεις που προτείναμε εμείς οι «μεγάλοι». Και π έ τ υ χ α ν.
Στις 8:30 το βράδυ της Παρασκευής αυτό που είδαμε στο Πνευματικό Κέντρο ήταν πρωτόγνωρο. Η προσέλευση του κόσμου ήταν πρωτοφανής. Και όχι μόνο την πρώτη μέρα για να ακούσει τους χαιρετισμούς των διοργανωτών και των επισήμων, αλλά και τις επόμενες μέρες. Και ο κόσμος αυτός δεν ήταν παθητικός αλλά συμμετείχε. Χειροκροτούσε τις ταινίες, ρωτούσε να μάθει, έριχνε ιδέες για τη βελτίωση του Φεστιβάλ, χαιρόταν τη ζωντανή μουσική και τα κεράσματα στην αυλή του Πνευματικού Κέντρου το δεύτερο βράδυ. Όλοι ήταν ευχαριστημένοι και μας έδιναν συγχαρητήρια για την διοργάνωση.
Ο κεντρικός πυρήνας του Φεστιβάλ, η νέα γενιά των ορειβατών, αναρριχητών, εκπαιδευτών, λιγότερο ή περισσότερο διάσημοι στον ορειβατικό κόσμο από την Κρήτη και από διάφορα μέρη της υπόλοιπης Ελλάδας, παρέες-παρέες μαζί με παλιούς βετεράνους ορειβάτες και τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Ο.Α έφτιαξαν μια μοναδική ατμόσφαιρα, μια ανεπανάληπτη γιορτή για το βουνό.
Η παρουσία του ΒΑΣΙΛΗ ήταν διάχυτη παντού. Και όπως μόνο αυτός τόσο καλά γνώριζε μας έδινε τη θετική του ενέργεια, που έβγαινε σε όλους μας, με τον καλύτερο τρόπο.
Υπόσχεση όλων μετά από όλα αυτά που έζησαν, να βρεθούν ξανά στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ορειβατικών Ταινιών, όποτε ξαναγίνει αυτό στα Χανιά!
Και το μήνυμα πιο είναι?
Ας αφήσουμε τους νέους ανθρώπους να κάνουν πράξη τις ιδέες και τα πιστεύω τους, μην τους απογοητεύουμε και μην τους φέρνουμε συνέχεια εμπόδια. Απλά ας τους υποστηρίξουμε και ας τους αφήσουμε να περάσουν μπροστά.
Όσο αφορά τον κόσμο, αν του δώσεις κάτι σωστό, θα ξεκουνήσει από τον καναπέ και την τηλεόραση του και θα κάνει έστω και ένα μικρό βήμα προς τα πάνω!

Μάρκος Μανταδάκης
Πρόεδρος Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων

  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Τα νέα του pezoporia.gr
 
Ανακοινώσεις (40)
Απόψεις & Θέματα (41)
Ειδήσεις (112)
Αγγελίες (1)
 
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
   
  :: ΜΕΛΗ
  Εγγραφείτε στο pezoporia.gr και εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των μελών μας. (* απαιτούμενο)  
   
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004