Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
Τα νέα του pezoporia.gr
Απόψεις & Θέματα
Πρωτοβουλία Μελών των Ορειβατικών Συλλόγων της Αττικής
7/10/2007


Εκφράζουμε τη θλίψη, την οδύνη και τον αποτροπιασμό μας για την ασύλληπτη οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε στην Πάρνηθα. Πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της Αττικής έχει τα ίδια αισθήματα. Η ορειβασία από τη φύση της εμπεριέχει τη φυσιολατρία και την αγάπη για το περιβάλλον και φυσικά για το περπάτημα, την αναρρίχηση, το ορειβατικό σκι, δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στα βουνά, στις ορθοπλαγίες τους και γενικά στη φύση. Έτσι, κάθε σαββατοκύριακο πολλά μέλη όλων των ορειβατικών συλλόγων της Αττικής ανεβαίνουν στη Πάρνηθα είτε για να περπατήσουν στα αμέτρητα όμορφα μονοπάτια της είτε για να σκαρφαλώσουν στις πολλές ορθοπλαγίες της, από τα βράχια της Χούνης στις παρυφές των Θρακομακεδώνων μέχρι το Βράχο της Θοδώρας στη περιοχή της Φυλής. Η Πάρνηθα συνέβαλε, άλλωστε, τα μέγιστα στη δημιουργία της ελληνικής αναρρίχησης στα τέλη της δεκαετίες του 20 και στις αρχές του 30 με τις πρώτες αναρριχήσεις να γίνονται σε μέρη όπως η Πέτρα της Βαρυμπόπης πλησίον των κτημάτων του Τατοίου, το Άρμα και η Γκούρα στη περιοχή της Φυλής. Από τα χρόνια εκείνα μέχρι σήμερα αμέτρητες ορειβατικές και πεζοπορικές σχολές έχουν γίνει στη Πάρνηθα. Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουν το μέγεθος αυτής της καταστροφής και τη βαθιά θλίψη και οδύνη που μας διακατέχει. Εν τούτοις δεν πρέπει να σταθούμε στη προσφορά της Πάρνηθας στην ανάπτυξη και στη πρόοδο της ορειβασίας ούτε στη χρησιμότητά της στις κλιματικές και στις ατμοσφαιρικές συνθήκες της πόλης των Αθηνών αλλά στο ότι καταστράφηκε ένα φυσικό μνημείο μέγιστης και απαράμιλλης ομορφιάς
Απαιτούμε από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς άμεσες, συγκεκριμένες και λυσιτελείς ενέργειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς, την αποτροπή κάθε απόπειρας εμπρησμού ή εκμετάλλευσης του καμένου δάσους και την αλλαγή χρήσης γης ή την οικοπεδοποίησή της. Απαιτούμε άμεσα από το κράτος την λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε σκέψη εκμετάλλευσης του καμένου δάσους και να προχωρήσει στην άμεση αναδάσωσή του. Σαν ορειβάτες είμαστε στη διάθεση των αρχών για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν στο έργο τους. Συγχρόνως θ’ αγρυπνούμε και θα παρακολουθούμε την πραγματοποίηση των υποσχέσεων που δόθηκαν αφειδώς και θα επαινεί κάθε σωστή ενέργεια. Θα στιγματίζουμε όμως, μέσα από τις σελίδες των περιοδικών και της ιστοσελίδες των συλλόγων μας καθώς και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, κάθε ολιγωρία και παρασπονδία στην εκτέλεση και πρόοδο των έργων.
Η φωτιά στην Πάρνηθα δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία". Αντίθετα ήταν το αποτέλεσμα της απαξίωσης του δασικού πλούτου της χώρας μας από όλες τις κυβερνήσεις μετά την μεταπολίτευση. Το γεγονός ότι για ψηφοθηρικούς λόγους, παραμονές των εκλογών, η κάθε κυβέρνηση ψηφίζει νομοθετική ρύθμιση (μια παρόμοια ρύθμιση έφερε για ψήφιση λίγο πριν τη καταστροφή της Πάρνηθας και την απέσυρε κάτω από τη γενική κατακραυγή), με την οποία νομιμοποιεί τα αυθαίρετα σπίτια στα δάση, δείχνει ότι η εξουσία όχι μόνο παραβιάζει το Σύνταγμα αλλά παράλληλα δικαιώνει και αμείβει τους εμπρηστές και καταπατητές ανοίγοντας έτσι το δρόμο για νέες καταπατήσεις.
Αποκορύφωμα της αντιδασικής πολιτικής των κυβερνήσεων είναι η προσπάθεια που έγινε τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2001 όσο και από τη σημερινή τον περασμένο Μάρτιο να τροποποιηθεί το ΄Άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει τα δάση. Εάν είχαν γίνει αυτές οι τροποποιήσεις, όπως ειδικοί επιστήμονες και δασολόγοι επεσήμαναν, θα μπορούσε σήμερα να κτισθεί η μισή Πάρνηθα!!


Προτάσεις για την Επαναφορά και Προστασία του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας

Με το παρόν ψήφισμα ζητούμε να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα για την Διάσωση, Αποκατάσταση και Προστασία του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Η Πάρνηθα είναι ένα βουνό με αγρία πανίδα και χλωρίδα και δεν αποτελεί ένα μητροπολιτικό πάρκο ή εθνικό κήπο. Τα μέτρα που θα ληφθούν για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών της θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του βουνού σύμφωνα με των ορισμό του.

ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ


· Καμία αδειοδότηση για κατασκευή ή ανακαίνιση κτιρίων στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας αλλά και στους υπόλοιπους ορεινούς όγκους όπως επιτάσσει το Άρθρο 24 του Συντάγματος.

· Μη προσθήκη στο υπάρχον οδικό δίκτυο νέων δρόμων διότι μπορεί να διευκολύνουν την παράνομη πρόσβαση στον Δρυμό προσώπων με στόχο την κατασκευή έργων που θα εμποδίσουν την αποκατάσταση αλλά και την λειτουργία των φυσικών οικοσυστημάτων του Δρυμού.

· Αποφυγή κατασκευής ζωνών δασοπυροπροστασίας χωρίς καμία βλάστηση, εφόσον έχει ήδη αποδειχθεί στην πράξη, ότι δεν λειτουργούν ανασταλτικά στην εξάπλωση της φωτιάς σε δασική έκταση (γεγονός που ανέφερε και το πυροσβεστικό σώμα κατά την εξάπλωση - μεταφορά της φωτιάς από τα Δερβενοχώρια στην Πάρνηθα). Αντίθετα η κατασκευή αυτών των ζωνών αφαιρεί μεγάλη ποσότητα βλάστησης από το δάσος, κατακερματίζει το οικοσύστημα και επομένως αυτό χάνει σε μέγεθος και σε ικανότητα αυτοπροστασίας, όπως από ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, και καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την ζωή εκείνων των ειδών της πανίδας που χρειάζονται δάσος και όχι ζώνες δάσους για να ζουν π.χ. τα ελάφια.

· Αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για την προστασία του Δρυμού και του δάσους που έχει απομείνει.

· Καμία τσιμεντένια παρέμβαση στο βουνό κατά της διάβρωσης και των πλημμύρων.

· Δενδροφύτευση κατόπιν ειδικής μελέτης από επιστημονική ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλία της προϋπάρχουσας χλωρίδας, και τους τύπους των ενδιαιτημάτων- οικοτόπων, που φιλοξενούσαν μία πληθώρα ειδών πανίδας (132 είδη πτηνών, 45 είδη θηλαστικών, 30 είδη ερπετών και αμφιβίων), εξαιτίας αυτής της ποικιλομορφίας και της σύνθεσης. Επίσης 90 φυτικά είδη, ενδημικά της Αττικής, φιλοξενούνταν στην Πάρνηθα και 2 ήταν αποκλειστικά ενδημικά της Πάρνηθας.

· Επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας ώστε να περιλαμβάνει τα κτήματα Τατοίου, την Πέτρα Βαρυμπόπης, το Σπήλιο του Πανός και τα ρέματα Γκούρας και Γιαννούλας.

· Απορρόφηση όλων των κοινοτικών κονδυλίων που είναι ήδη διαθέσιμα από τα κοινοτικά προγράμματα για τη χρηματοδότηση των κατάλληλων μέτρων επαναφοράς και προστασίας του Δρυμού.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

· Άμεση ενεργοποίηση και οικονομική υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης της Πάρνηθας ώστε να υλοποιήσει ένα σχέδιο επαναφοράς του Δρυμού στην πρότερη, κατά το δυνατόν, κατάσταση και προστασίας του λαμβάνοντας υπόψη τόσο το νομοθετικό πλαίσιο όσο και την αναγκαιότητα διατήρησης κάθε τετραγωνικού πρασίνο σε αυτή την κρίσιμη εποχή των σοβαρών και γρήγορων κλιματικών αλλαγών του πλανήτη και της χώρας μας.

· Κατάρτιση εθνικού δασολογίου.

· Ίδρυση Υπουργείου Περιβάλλοντος έτσι ώστε η διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας, να γίνεται κατόπιν σχεδιασμού που στηρίζεται τόσο στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης όσο και στην αντίληψη προστασίας των οικοτόπων, της χλωρίδας και της πανίδας της χώρας μας που η ελληνική και κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει και το Σύνταγμα θέτει ως υποχρέωση του Κράτους.

· Να αποσυρθεί το χωροταξικό νομοσχέδιο για τον τουρισμό διότι επιτρέπει τη κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων ακόμα και σε προστατευμένες περιοχές

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

· Θέσπιση αυστηρότερων ποινών που προβλέπονται για φυσικά και νομικά πρόσωπα, για πράξεις που θίγουν την προστασία, την επαναφορά και τη βιωσιμότητα όλων των Εθνικών Δρυμών συμπεριλαμβανομένης και της Πάρνηθας.

· Να επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε πρόσωπα που εργάζονται στην προστασία του περιβάλλοντος τα οποία δεν τήρησαν το καθήκον τους.

· Να μην δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς των προβλεπόμενων ποινών.

· Να ιδρυθεί ενιαία υπηρεσία κατεδάφισης Αυθαιρέτων όλων των κατηγοριών και να κατεδαφίζονται χωρίς καμία μεροληψία αυθαίρετα που κτίζονται σε δάση, δασικές εκτάσεις, αιγιαλούς, ορεινά τοπία και ευαίσθητα οικοσυστήματα.

· Η εκτός σχεδίου δόμηση να καταστεί εξαιρετικό μέτρο όπως επιβάλλει το σύνταγμα. Να καταργηθούν άμεσα οι παρεκκλίσεις αρτιότητας κάτω των 4 στρεμμάτων.

· Να θεσπιστεί προληπτικός έλεγχος νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας όλων των νομοσχεδίων και των κανονιστικών αποφάσεων που αφορούν άμεσα ή έμμεσα στο φυσικό περιβάλλον, ώστε να εμποδίζεται η προώθηση (από το παράθυρο) νομοθετικών μέτρων, ενεργειών και έργων που αποβλέπουν σε οικονομική μεν ανάπτυξη κάποιων φυσικών προσώπων αλλά στη πραγματικότητα υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον της χώρας που αποτελεί το πρωταρχικό στοιχείο υποστήριξης της ζωής των πολιτών της.

· Να θεσπιστεί ανάλογο δικαίωμα με το οποίο θα παρέχεται η δυνατότητα σε φορείς να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες σε δίκες για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος.

*Τέλος προγραμματίζουμε εντός του Οκτωβρίου κατεδάφιση παράνομου κτίσματος σε συνεργασία με άλλους φορείς.


Πληροφορίες:

Μάκης Σταύρου Τηλ. 6977990887 omilosfi@otenet.gr
Βαγγέλης Βρούτσης Τηλ. 6977804989 vagelis_vr@yahoo.com
Μάρθα Βασιλειάδη Τηλ. 6975363259 martha@blueice.org
Θανάσης Καρακίτσος Τηλ. 6945108689
Κωνσταντίνος Κολλιάς Τηλ. 210 9586725
Χρίστος Σαμαράς Τηλ. 210 2814461
Θανάσης Καρακίτσος Τηλ. 6945108689

  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Τα νέα του pezoporia.gr
 
Ανακοινώσεις (40)
Απόψεις & Θέματα (41)
Ειδήσεις (112)
Αγγελίες (1)
 
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
   
  :: ΜΕΛΗ
  Εγγραφείτε στο pezoporia.gr και εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των μελών μας. (* απαιτούμενο)  
   
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004