Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
Τα νέα του pezoporia.gr
Απόψεις & Θέματα
Τί κρύβεται πίσω από τις φωτιές
31/8/2007

Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει! Μετά από μια τεράστια καταστροφή στην χώρα μας –τη μεγαλύτερη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες καμένα χωριά, χιλιάδες καμένα δέντρα, κανένας δεν τολμάει να πει τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά!

Όλοι πονέσαμε γι’ αυτά που συνέβησαν στη χώρα μας και συνεχίζουμε να πονάμε. Και αυτό γιατί όλη αυτή η καταστροφή δημιούργησε μια πληγή που δεν πρόκειται να κλείσει αν δεν πράξουμε σωστά, γιατί πίσω της όπως ήταν αναμενόμενο κρύβονται κερδοσκοπικά και πολιτικά συμφέροντα τα οποία ο απλός λαός αγνοεί πλήρως.

Μερικές μη προφανείς αποκαλύψεις…

Τον φετινό Απρίλιο κατατέθηκε στη βουλή το πολυαναμενόμενο χωροταξικό σχέδιο για τα αιολικά πάρκα, το οποίο ορίζει τις 3 πιο κατάλληλες περιοχές της Ελλάδας για την δημιουργία αιολικών πάρκων. Πιο συγκεκριμένα καθορίζει το πλαίσιο κανόνων που θα διέπει εις το εξής τη χωροθέτηση μονάδων ΑΠΕ(Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) σε όλη την χώρα. Με άλλα λόγια πού επιτρέπονται και υπό ποιες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς 1η Φεβρουαρίου 2007, οι πιο πρόσφορες περιοχές (Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας-ΠΑΠ) στη χωρά για αιολικά πάρκα είναι τρεις:

- Η Βόρεια Ελλάδα (τμήματα νομών Έβρου και Ροδόπης) στις οποίες μπορούν να εγκατασταθούν 480 ανεμογεννήτριες (960 MW).

- Η Κεντρική Ελλάδα (τμήματα των νομών Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Ευβοίας), στις οποίες μπορούν να εγκατασταθούν 1.619 ανεμογεννήτριες (3.238 MW).

- Η νότια Πελοπόννησος (τμήματα νομών Λακωνίας και Αρκαδίας), όπου μπορούν να εγκατασταθούν 438 ανεμογεννήτριες (876 MW).

Επίσης, στην Αττική, προσδιορίζονται περιορισμένες ζώνες εγκαταστάσεως έως 50 ανεμογεννητριών (περιοχές Πάστρας, Πάνειου, Λαυρεωτικού Ολύμπου και Μερέντας).

Σύμφωνα με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ, απαγορεύεται η δημιουργία αιολικών πάρκων σε διατηρητέα μνημεία, περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης, περιοχές Natura 2000, στους πυρήνες των εθνικών δρυμών, εντός σχεδίου πόλεων και οικισμών προ του 1923 ή των 2.000 κατοίκων, σε ατύπως διαμορφωμένες εκτός σχεδίου τουριστικές ή οικιστικές περιοχές, σε αξιόλογες ακτές, σε αγροτικές περιοχές υψηλής παραγωγικότητας και σε λατομικές ζώνες . […]

Στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», Κυριακή 29 Ιουλίου 2007 και συγκεκριμένα στο άρθρο: «Θυσιάζουν κατάφυτο δάσος για το αιολικό πάρκο του Στέγγου» αναφέρεται ότι τρεις υπουργοί υπέγραψαν για την κοπή 2.000 ελάτων, την ώρα που η Ελλάδα βιώνει μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές.

Τέλος, στο χωροταξικό για τις ΑΠΕ περιλαμβάνονται κανόνες για τη χωροθέτηση μικρών υδροηλεκτρικών έργων, φωτοβολταϊκών πάρκων και εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης ενέργειας από βιόμαζα ή βιοαέριο. Τις κατευθύνσεις και τους κανόνες του ειδικού χωροταξικού σχεδίου πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθήσουν τα ήδη θεσμοθετημένα περιφερειακά χωροταξικά, τα ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ· ο κ. Σουφλιάς μάλιστα «απείλησε» τους δήμους πως δεν θα δεχθεί αντιρρήσεις από κανέναν.

Περισσότερες πληροφορίες πάνω σε αυτά και στην ιστορία του χωροταξικού σχεδιασμού μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100047_02/02/2007_214381

στο άρθρο: «Επιτέλους, το χωροταξικό σχέδιο για τα αιολικά πάρκα»

της εφημερίδας καθημερινής που τότε έλεγε «επιτέλους», ενώ τώρα λέει «γιατί;».

Επισυνάπτεται και το παραπάνω άρθρο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Επιπλέον πληροφορίες…

Στο περιοδικό «Έπαθλο», τεύχος 57, Ιούλιος-Αύγουστος 2007, το άρθρο: «Αναδάσωση, εύκολη, γρήγορη με συνταγή Τσιπουρίδη» της Ελένης Α. Παπαδοπούλου λέει:

«Δεν καταλαβαίνω, γιατί τόσος θρήνος και καημός για τα καμένα δάση… Η λύση είναι απλούστατη και την κατέγραψε σαφέστατα ο κ. Τσιπουρίδης, Πρόεδρος της ΕΛΕΑΤΑΝ(Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας). Σε διαφημιστικό φυλλάδιο που μοίρασε πλουσιοπάροχα και δωρεάν η εταιρεία για να παινέψει τις αρετές της ανεμογεννήτριας, ο κ. Τσιπουρίδης μεταξύ άλλων «εμπνευσμένων» επιχειρημάτων αναφέρει και το εξής ιδιοφυές και αφοπλιστικό:
«Με μια ανεμογεννήτρια –ισχυρίζεται- ετησίως αποφεύγεται η εκπομπή 4500 τόνων CO2, NOx, στάχτης και σωματιδίων. Και αυτό σημαίνει ότι αυτή η ανεμογεννήτρια είναι το ίδιο αποδοτική όσο ένα δάσος 6.000 στρεμμάτων!(ή 3000.000 δένδρα) ».

Δεν γνωρίζω που ακριβώς διδάχτηκε αυτά τα εκπληκτικά και ανατρεπτικά μαθηματικά ο κ. Τσιπουρίδης, αλλά για να το λέει ένας Δρ. κάτι παραπάνω θα ξέρει από μένα την «ταπεινή και άσχετη» δημοσιογράφο!!! Απαιτώ, λοιπόν, ο κ. Σουφλιάς να προσλάβει τον κ. Τσιπουρίδη στην επιχείρηση αναδάσωσης και να λύσουμε στο άψε-σβήσε το έγκλημα της καμένης γης… Μία ανεμογεννήτρια = 300.000 δέντρα και το συζητάμε ακόμα;;; Φυτέψτε τις και καθαρίσαμε! …Βέβαια, εκείνο που με προβληματίζει κομματάκι είναι το τι είδους ζώα θα κατοικήσουν αυτό το δάσος… Ελπίζω ότι ο κ. Τσιπουρίδης θα έχει μια εμπνευσμένη απάντηση και γι’ αυτό δεύτερον προβληματάκι!»

Και αυτό που εμείς τώρα έχουμε να σχολιάσουμε είναι το εξής : Ετοιμάστε τις βαλίτσες κε Τσιπουρίδη και σπεύσατε στην Πελοπόννησο. Τώρα ήρθε η ώρα να αποπερατώσετε την αποστολή σας. Τώρα είστε σε θέση να παρηγορήσετε και να πείσετε τους Πελοποννήσιους.

Επιπλέον να αναφέρουμε ότι το περιοδικό «έπαθλο», στο 49ο τεύχος του (Μάρτιος-Απρίλιος 2006) αναφέρει τα πάντα για το προμελετημένο αυτό σχέδιο στην Πελοπόννησο, και με συγκεκριμένες τοποθεσίες για τις ανενογεννήτριες. Σχετικό link :
http://www.epathlo.com/index_new.htm
Μερικές φωτογραφίες επισυνάπτονται και στο mail.

Το τελευταίο και πιο τραγικό; Τα ΜΜΕ, προβληματισμένα και αγανακτισμένα μιλάνε για την μάνα, τους πολίτες, τα δάση, τα συμφέροντα κλπ., χωρίς να έχουν άδικο, αλλά ΔΕΝ μιλάνε για τους πραγματικούς εμπρηστές, δεν μιλάνε για τις εταιρίες νέων ενεργειακών πηγών, δεν μιλάνε να καταγγείλουν ότι το υποτιθέμενο «βοήθημα» των 3000 euro είναι όπως αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο «δανειακή ταμειακή διευκόλυνση»... Ούτε τα ΜΜΕ, ούτε οι πολιτικοί, ούτε τα κόμματα, ούτε καν οι νεολαίες των κομμάτων. ΚΑΝΕΙΣ

Είναι κρίμα που ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε αυτήν την άγνοια, και ενημερώνεται κάθε μέρα από τα κομματικά υποκινούμενα όπως ξέρουμε όλοι κανάλια, τα οποία προσπαθούν να μην θίξουν την κυβέρνηση και να καταπνίξουν κάθε συζήτηση περί οικονομικών συμφερόντων.

Περισσότερες πηγές σχετικά με την αιολική ενέργεια και την Ελλάδα:

http://www.stephanion.gr/aiolika/epathlo_spilaiologia.htm

http://www.stephanion.gr/aiolika/aiolika_sound.htm

http://www.arcadians.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=404&Itemid=2

Ευχαριστώ τον κύριο Χρήστο Παναγιοτόπουλο και όλους αυτούς από το νομό Λακωνίας που πρωτοστατούν για να μην αποχαρακτηριστούν τα βουνά και γίνουν κρανίου τόπος με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά που σκοπό έχουν όχι τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας αλλά τα οικονομικά συμφέροντα –και τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις.

Πέτσας Αθανάσιος
Φοιτητής Επιστήμης Υπολογιστών,
Πανεπιστημίου Κρήτης

  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Τα νέα του pezoporia.gr
 
Ανακοινώσεις (40)
Απόψεις & Θέματα (41)
Ειδήσεις (112)
Αγγελίες (1)
 
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
   
  :: ΜΕΛΗ
  Εγγραφείτε στο pezoporia.gr και εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των μελών μας. (* απαιτούμενο)  
   
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004