Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
Τα νέα του pezoporia.gr
Ανακοινώσεις
Καταφύγιο Κορομηλιάς, ένα εναλλακτικό δίκτυο μονοπατιών στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου
7/5/2020 6:03:09 μμ

Καταφύγιο Κορομηλιάς, ένα εναλλακτικό δίκτυο μονοπατιών στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου.

To καταφύγιο «Κορομηλιά»  βρίσκεται σε υψόμετρο 1.020 μ. εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο. Υπάγεται στην Δ.Ε. Δίου, στο δήμο Δίου Ολύμπου.  Από τις 10 Οκτωβρίου 2017 τελεί υπό νέα διαχείριση.
Η πρόσβαση στο καταφύγιο γίνεται μέσω του οδικού δικτύου Δίου- Κορομηλιάς (13χλμ, εκ των οποίων τα 8,7 χλμ σε δασικό δρόμο), ακολουθώντας το δρόμο μετά το ξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης.
Το καταφύγιο είναι ένα διώροφο κτήριο μακεδονίτικου χαρακτήρα, με εμβαδόν 220 τμ. Ο ξενώνας αποτελείται από τρία δωμάτια με σύνολο 18 κλινών (9 κουκέτες). Ο ξενώνας εξυπηρετείται από δικό του μπάνιο και WC.
Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργεί πλήρης κουζίνα και σαλοτραπεζαρία. Προσφέρονται όλα τα γεύματα με αγνά και σπιτικά υλικά φτιαγμένα με μεράκι και καλή διάθεση. Η κουζίνα μπορεί να εξυπηρετήσει όλα τα είδη διατροφών (μεικτή, χορτοφαγική, vegan κλπ), ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα προσυνεννόησης για την προετοιμασία οποιουδήποτε γεύματος επιθυμείτε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας.
Νόμιμος διαχειριστής του καταφυγίου είναι ο Γιαννικός Ευάγγελος του Κωνσταντίνου και τα τηλέφωνα επικοινωνίας για κρατήσεις: 6942243349 και 6981448978 (what΄ s up).
Site: www.koromiliarefuge.gr
e-mail: info@koromiliarefuge.gr
Facebook και Instagram:   Koromilia refuge

 

 

ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΒΡΑΧΟΥ – 
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑΣ – ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑΣ   (Σύνδεση με Ε4)

Αφετηρία: 280μ.      Τερματισμός: 1020μ.    Σήμανση: μπλε τρίγωνο σε άσπρο φόντο.
Διάρκεια: 2 – 2,5 ώρες.
Το μονοπάτι που οδηγεί προς το καταφύγιο της Κορομηλιάς μέσα από την όμορφη ρεματιά του Ορλιά. Σε αρκετά σημεία μπορούμε να αφήσουμε τη διαδρομή και να προσεγγίσουμε εντυπωσιακούς καταρράκτες όπως αυτός του κόκκινου βράχου.
Από εκεί σε άλλες 2 – 2,5 ώρες πορείας μέσα σε πλούσιο δάσος οξιάς προσεγγίζουμε το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας και μπορούμε να συνεχίσουμε για το οροπέδιο και τις κορυφές του Ολύμπου μέσω του διεθνούς μονοπατιού Ε4.

 

ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΡΑΧΗ – ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑΣ –
ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ (Σύνδεση με Ε4). ΤΟ «ΑΡΧΑΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ»

Αφετηρία: 280μ .   Τερματισμός: 1020μ.   Σήμανση: κίτρινο τετράγωνο σε άσπρο φόντο. Διάρκεια: 2 ώρες.
Το μονοπάτι πού χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι κάτοικοι του Δίου για να ανεβούν στο οροπέδιο και να κάνουν δεήσεις προς τους 12 θεούς του Ολύμπου. Κινείται σε ράχη προς το καταφύγιο της  Κορομηλιάς. Συναντάμε σημεία που προσφέρουν πανέμορφη θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και την Θεσσαλονίκη καθώς και την Χαλκιδική.
Από εκεί σε άλλες 2 – 2,5 ώρες πορείας μέσα σε πλούσιο δάσος οξιάς προσεγγίζουμε το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας και μπορούμε να συνεχίσουμε για το οροπέδιο και τις κορυφές του Ολύμπου μέσω του διεθνούς μονοπατιού Ε4.

 

ΛΙΤΟΧΩΡΟ – ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΛΑΣ» - ΜΑΝΑ- ΣΕΛΩΜΑ – ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑΣ

Αφετηρία: 230μ.  Τερματισμός: 1020μ. Σήμανση: κόκκινος και πορτοκαλί κύκλος. Διάρκεια: 4,5 ώρες.
Το μονοπάτι πού οδηγεί μέσα από την καρδιά του Λιτόχωρου  αρχικά στο καταφύγιο «Δημήτρης Μπουντόλας» στην θέση Σταυρός (948μ.) και κατόπιν συνεχίζει μέσα από πανέμορφη δασική διαδρομή προς την Μάνα (πηγή νερού) και την θέση Σέλωμα (1120μ.). Έως εδώ η σήμανση αποτελείται από κόκκινα παλιά σημάδια με σπρέϋ. Από το Σέλωμα κι αφού περάσουμε δύο ρεματιές άπειρου φυσικού κάλλους (ρέμα Ξυλιά και ανώνυμο ρέμα) προσεγγίζουμε το καταφύγιο της Κορομηλιάς μετά από πεζοπορία 1,5 ώρας και ακολουθώντας τα σημάδια με τον πορτοκαλί κύκλο.
Εναλλακτικά, για όσους θέλουν να μειώσουν την διάρκεια της διαδρομής, μετακινούμαστε έως το καταφύγιο «Δημήτρης Μπουντόλας» με αυτοκίνητο και κατόπιν πεζοπορίας 3 συνολικά ωρών (Σταυρός – Μάνα – Σέλωμα – Καταφύγιο Κορομηλιάς) φθάνουμε στον προορισμό μας. 

 

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑΣ – ΤΡΑΜΠΑΛΑ – ΜΠΑΡΜΠΑ

Αφετηρία: 1020μ.  Τερματισμός: 1450μ.   Σήμανση: κίτρινο τετράγωνο, κίτρινος κύκλος μέσα σε πράσινο κύκλο. Διάρκεια: 3 ώρες.
Από το καταφύγιο της Κορομηλιάς κινούμαστε προς Πετρόστρουγκα μέσα σε πλούσιο οξώνα, ακολουθώντας τα κίτρινα σημάδια έως την θέση Τραμπάλα. Από εκεί και ως την Μπάρμπα ακολουθούμε τις ταμπέλες και τα σημάδια (κίτρινος κύκλος μέσα σε πράσινο κύκλο) που μας οδηγούν μέσα από πυκνή βλάστηση και όμορφες ρεματιές στα 1450μ. Από εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές: είτε γυρνάμε πίσω από την ίδια διαδρομή, είτε συνεχίζουμε στο Ε4 προς το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, είτε κατηφορίζουμε προς την Γκορτσιά και από εκεί στο καταφύγιο «Δημήτρης Μπουντόλας» στον Σταυρό.
Εναλλακτικά, ο πεζοπόρος μπορεί να επιστρέψει στο καταφύγιο της Κορομηλιάς μέσα από μία πανέμορφη κυκλική διαδρομή συνολικής διάρκειας 5,5 ωρών. Από την Μπάρμπα κατηφορίζει προς την θέση Σέλωμα ακολουθώντας παλιά κόκκινα σημάδια και από εκεί την πορτοκαλί σήμανση που οδηγεί στην αφετηρία του καταφυγίου της Κορομηλιάς.

 

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑΣ – ΤΡΑΜΠΑΛΑ – ΠΑΤΑΤΑ – ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑΣ

Αφετηρία: 1020μ.  Τερματισμός: 1020μ.   Σήμανση: κίτρινο τετράγωνο, κίτρινος και πορτοκαλί κύκλος. Διάρκεια: 2,5 ώρες.
Μικρή κυκλική διαδρομή στα πέριξ του καταφυγίου της Κορομηλιάς ιδανική για αρχάριους και επισκέπτες που διαμένουν στο καταφύγιο κι επιθυμούν μία μικρή βόλτα. Έως την τοποθεσία Τραμπάλα ακολουθούμε το κίτρινο τετράγωνο του μονοπατιού που κινείται προς Πετρόστρουγκα. Από την Τραμπάλα ακολουθούμε την πινακίδα με ένδειξη Πατάτα και τα παλιά κίτρινα σημάδια από σπρέϋ. Στην συνέχεια τον πορτοκαλί κύκλο από την θέση  Πατάτα και έως το καταφύγιο της Κορομηλιάς.

  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Τα νέα του pezoporia.gr
 
Ανακοινώσεις (40)
Απόψεις & Θέματα (41)
Ειδήσεις (112)
Αγγελίες (1)
 
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
   
  :: ΜΕΛΗ
  Εγγραφείτε στο pezoporia.gr και εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των μελών μας. (* απαιτούμενο)  
   
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004