Στον Υπερμαραθώνιο Olympus Mythical Trail, τον πιο δύσκολο Υπερμαραθώνιο που πραγματοποιείται στη χώρα μας, συμμετείχε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, με 82 εθελοντές, αναλαμβάνοντας εξ’ ολοκλήρου την υγειονομική και τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη του αγώνα.
Ο Υπερμαραθώνιος των 100 χιλιομέτρων πραγματοποιήθηκε στον Όλυμπο στις 7 και 8 Ιουλίου και σ’ αυτόν συμμετείχαν 141 αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Λόγω της εξαιρετικής δυσκολίας και επικινδυνότητας του αγώνα, οι διοργανωτές ζήτησαν τη συνδρομή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά, σχεδιάζοντας τον τρόπο κάλυψης του υπερμαραθώνιου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ο.Δ. είναι ο μοναδικός φορέας που έχει τη δυνατότητα να καλύπτει εξ’ ολοκλήρου τέτοια εγχειρήματα, τόσο σε ότι αφορά την υγειονομική περίθαλψη όσο και τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες.
Οι συνθήκες του αγώνα ήταν ιδιαίτερα σκληρές, καθώς η διαδρομή κινούνταν για περισσότερα από 20 χιλιόμετρα σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων, ενώ οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες συντέλεσαν στην εξάντληση και την αφυδάτωση των αθλητών. Συνολικά, ο αγώνας διήρκησε 30 ώρες, ενώ ο πρώτος αθλητής τερμάτισε σε 15 ώρες και 40 λεπτά. Από τους 141 αθλητές που συμμετείχαν, τερμάτισαν οι 100 και οι υπόλοιποι 41 εγκατέλειψαν σε κάποιο σημείο της διαδρομής.
Η συμμετοχή της Ε.Ο.Δ. αποδείχτηκε πολύτιμη, καθώς ανέλαβε τη δημιουργία 17 σταθμών πρώτων βοηθειών κατά μήκος της διαδρομής του αγώνα, ενώ φρόντισε για το στήσιμο του κινητού κέντρου επιχειρήσεων της οργάνωσης στον τερματισμό της διαδρομής. Επίσης, διέθεσε 25 οχήματα, ένα από τα οποία κινήθηκε σε ιδιαίτερα δύσβατες περιοχές. Παράλληλα, τοποθέτησε νέες σημάνσεις ασφαλείας σε ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της διαδρομής, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα. Ακόμα, μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης πραγματοποίησαν σύντομη εκπαίδευση στους συμμετέχοντες αναφορικά με τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση συμπτωμάτων εξάντλησης και την παροχή πρώτων βοηθειών σε συναθλητές τους. Συνολικά, αντιμετωπιστήκαν τρία σοβαρά περιστατικά, στα οποία οι αθλητές εμφάνισαν συμπτώματα υπερκαπνίας, υπονατριαιμίας και εξάντλησης και χρειάστηκε να κληθεί ασθενοφόρο στις δύο από αυτές περιπτώσεις. Η Ε.Ο.Δ. διέθεσε όλο τον υγειονομικό εξοπλισμό που χρειάστηκε για τις ανάγκες του μαραθωνίου, ενώ κάλυψε με ίδιους πόρους τα αντίστοιχα έξοδα.
Η ΕΟΔ διέθεσε 82 διασώστες από τις βάσεις της Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κοζάνης, Φλώρινας, Ημαθίας και Γρεβενών, ενώ ήταν σε επιφυλακή μια 6μελής ομάδα σε περίπτωση ορειβατικού ατυχήματος εκτός του αγώνα.
Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο Τμηματάρχης Επιχειρήσεων της Ε.Ο.Δ., κ. Αλέξης Λιάμος (ops@hrt.org.gr, 6944 242315).