Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024
Τα νέα του pezoporia.gr
Ειδήσεις
ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΙΑΥΓΗΣ Ή ΕΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΡΟ
26/4/2007

Με χαρακτήρα γιορτής και με μεγάλη συμμετοχή πολιτών και ομάδων πολιτών ολοκληρώθηκε η τρίτη εκδήλωση της σειράς ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ, Άρτεμις Διαυγής στις 15 Απριλίου 2007.
Πάνω από 250 εθελοντές, με την παροχή υποδομής του Δήμου Αρτέμιδος πέτυχαν τα εξής:
· Αφαιρέθηκαν πάνω από 500 μεγάλες σακούλες με σκουπίδια από τον Υγρότοπο της Αρτέμιδος
· Αρκετά μπάζα αφαιρέθηκαν χάρις στα οχήματα του δήμου από το παράνομα επιχωματωμένο τμήμα της λίμνης
· Κόπηκε ο δρόμος που είχε διανοιχτεί παράνομα και χώριζε την λίμνη στα δύο και το νερό επικοινωνεί τώρα ελεύθερο.
· Τοποθετήθηκε μεγάλη πινακίδα, στην είσοδο του υγρότοπου που προτρέπει τους μελλοντικούς επισκέπτες να σεβαστούν την περιοχή ξεκούρασης των μεταναστευτικών πουλιών, αποφεύγοντας να αφήσουν εδώ σκουπίδια και μπάζα.
· Απελευθερώθηκαν άγρια πουλιά που έχουν θεραπευθεί στο κέντρο Αλκυόνη, στην Πάρο

Στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων «Μια Μέρα για τη Φύση», που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία στο Δάσος του Σχοινιά και τη Ραφήνα, η οργάνωση ΜΙΑΦΥΣΗ και ο Δήμος Αρτέμιδος κάλεσαν τους πολίτες την Κυριακή 15 Απριλίου, σε μια εθελοντική παρέμβαση στο μικρό υγρότοπο της Λούτσας, έναν από τους λίγους, πλέον, σταθμούς των απειλούμενων με εξαφάνιση μεταναστευτικών πουλιών που επισκέπτονται την πυκνοδομημένη Αττική. Η σημασία του υγρότοπου της Αρτέμιδος είναι ευρύτερη κι από τη παρουσία απειλούμενων ειδών διότι έχει πηγές γλυκού νερού και δεν ξεραίνεται το καλοκαίρι, ακόμη και σε χρονιές με ξηρασία όπως η φετινή.
Ο μικρός υγρότοπος στη Λούτσα αποτελεί, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παράνομα καταφύγιο και για μπάζα και σκουπίδια που καταστρέφουν τη βιοποικιλότητά του κι επιπλέον ο δρόμος που είχε διανοιχτεί στη μέση την έκοβε στα δύο αλλοιώνοντας την υδρολογία της.
Γεγονός είναι, άλλωστε, πως ένα από τα κυριότερα αίτια της εξαφάνισης των απειλούμενων ειδών είναι η καταστροφή των βιοτόπων –ακολουθούμενη από την ερημοποίηση και την άνοδο της θερμοκρασίας.
Για να δώσει, λοιπόν, πίσω στα μεταναστευτικά πουλιά το καταφύγιό τους, αλλά και για να προσφέρει στους ανθρώπους ένα καθαρό και όμορφο περιβάλλον, ιδανικό για ξεκούραση και βόλτα μέσα στον αστικό ιστό της Αρτέμιδος, η ΜΙΑΦΥΣΗ διοργάνωσε στη γραφική λίμνη την εκδήλωση αυτή.

Η επιτυχία της εκδήλωσης είναι πρωτοφανής για τα Ελληνικά χρονικά, διότι, ως γνωστό συνήθως παράνομοι δρόμοι και κτίσματα παραμένουν στη θέση τους εσαεί, μέχρι να γίνουν κατεστημένο μη αντιστρέψιμο.

Για να πληροφορηθείτε για επόμενες εκδηλώσεις ή για άλλες πληροφορίες
info@inaturenet.org
www.inaturenet.org
Τηλέφωνο: 2109240014

  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Τα νέα του pezoporia.gr
 
Ανακοινώσεις (40)
Απόψεις & Θέματα (41)
Ειδήσεις (112)
Αγγελίες (1)
 
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
   
  :: ΜΕΛΗ
  Εγγραφείτε στο pezoporia.gr και εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των μελών μας. (* απαιτούμενο)  
   
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004