Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
Τα νέα του pezoporia.gr
Ειδήσεις
5ος Ορεινός Μαραθώνιος Οίτης «Ηρακλής»
29/9/2011

Ο 5ος Ορεινός Μαραθώνιος Οίτης «Ηρακλής» (HERCULES MOUNTAIN MARATHON), που οργανώθηκε από το γραφείο εναλλακτικού τουρισμού Nature In Action (Υπεύθυνος Λουκάς Πρατίλας) και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων έγινε πραγματικότητα. Τα μονοπάτια της Οίτης φιλοξένησαν 155 αθλητές που βρέθηκαν στην εκκίνηση για να γνωρίσουν το βουνό με τη σπάνια βιοποικιλότητα. Ο αγώνας διεξήχθη φέτος με πολύ καλές καιρικές συνθήκες, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011. Παράλληλα διεξήχθη και αγώνας 10 χιλιομέτρων για αρχάριους με την ονομασία «Fun trail Itis». Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως ο Μαραθώνιος ήταν ενταγμένος στο 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Skyrunning σαν τελικός αγώνας. Με άλλα λόγια στην Οίτη κρίθηκε ο νικητής του πρωταθλήματος.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο στις 12:00 με το άνοιγμα της γραμματείας και την υποδοχή των αθλητών στην πλατεία της Υπάτης.  Στο Αστεροσχολείο της Υπάτης έγινε προβολή – παρουσίαση από τον κ. Σφήκα η οποία ενθουσίασε τους αθλητές που την παρακολούθησαν. Το απόγευμα τη σκυτάλη πήραν τα παιδιά που είχαν την ευκαιρία να τρέξουν στον «Λαγοπόδαρο». Ο αγώνας είχε χαρακτήρα μη ανταγωνιστικό και στα 1.300 μέτρα της διαδρομής, οι μικροί δρομείς έκαναν το γύρω της Υπάτης. Αξίζει να αναφέρουμε πως αρκετοί γονείς έτρεξαν εμψυχώνοντας τα παιδιά τους και τερμάτισαν χέρι-χέρι με αυτά. Στους μικρούς σαν αναμνηστικό δόθηκε καπελάκι (χορηγία του κ. Κατσίφα) και έπαινος.
Στις  8:00 το πρωί της Κυριακής, δόθηκε η εκκίνηση των αγώνων. Αρχικά η διαδρομή ήταν κοινή για το Μαραθώνιο και για τον αγώνα των δέκα χιλιομέτρων. Πρώτοι στην πλατεία της Υπάτης τερμάτισαν οι αθλητές της μικρής διαδρομής. Χέρι – χέρι έκοψαν το νήμα η Συλαίου Ασημίνα με τον Κορομπέλη Κων/νο. Η χάραξη της μικρής διαδρομής έγινε από τον κ. Συλεούνη Στέλιο που είναι διευθυντής του ΚΠΕ Υπάτης. Του αξίζουν συγχαρητήρια μιας και οι αθλητές είπαν τα καλύτερα λόγια για τα μονοπάτια που έτρεξαν.
Φέτος στον αγώνα των 38 χιλιομέτρων συμμετείχε η ελίτ των Ελλήνων αθλητών ορεινού τρεξίματος. Την πρώτη θέση στο μαραθώνιο μοιράστηκαν ο Γκούνκο Αλέξης και ο Αρκουμάνης  Φώτης με χρόνο 3:53:45 που αποτελεί και ρεκόρ διαδρομής. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Μάτρας Σλάβομιρ με 4:02:13 και την τρίτη ο Κουρκουρίκης Γιάννης με 4:07:50. Στις γυναίκες πρώτη ήταν η Καρπούζα Βίκυ με 5:25:52, δεύτερη η Μαργαρίτη Άννα με 5:33:10 και τρίτη η Τερζή Άντζελα με 5:35:11. Τις απονομές στους νικητές έκανε ο αντιδήμαρχος κ. Μουστάκας.
Ο αγώνας της Οίτης ήταν και ο τελικός του 1ου Ελληνικού Πρωταθλήματος Skyrunning. Νικητής του πρωταθλήματος αναδείχθηκε ο Μάτρας Σλάβομιρ με δεύτερο τον Κωστόπουλο Νίκο και τρίτο τον Κουρκουρίκη Γιάννη. Στις γυναίκες το πρωτάθλημα κέρδισε η Καρπούζα Βίκυ με δεύτερη την Τερζή Άντζελα  και τρίτη τη Naegele Gabi.
Τους εννιά σταθμούς ανεφοδιασμού είχαν στελεχώσει φέτος εθελοντές από τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, κάτι που αποτελεί απόδειξη για το πως η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει αυτή την εκδήλωση. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Υπάτης «Οι Αινιάνες» στο Καπνοχώρι, ο Σύλλογος Καστανιάς στον Σταθμό Ανεφοδιασμού (ΣΤ.ΑΝ.) της Καστανιάς, ο Σύλλογος Γυναικών Μεξιατών στο διάσελο της Πάθενας, ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Λουτρών Υπάτης (Φ.Ο.Λ.Υ.) στους Αγίους Αποστόλους, ο Σύλλογος Γυναικών Λουτρών Υπάτης «Οι Ανεμώνες» στις Λειβαδιές και ο Σύλλογος Αργυροχωρίου «Οι Βογομίλιοι» στον Ροδοκάλο. Εκεί ένα ζεστό χειροκρότημα περίμενε τους δρομείς αλλά και τοπικές λιχουδιές, για να πάρουν την απαραίτητη ενέργεια.
Αξίζει να αναφερθούν και οι χορηγοί του αγώνα με την στήριξη των οποίων πραγματοποιείται η διοργάνωση. Τα δώρα των νικητών ήταν μια προσφορά της Odlo. Ενεργειακά τους αθλητές κάλυψε με τζελ η εταιρία GU. Χορηγός επικοινωνίας ήταν το περιοδικό Runner. Φωτογραφικά τον αγώνα κάλυψε το www.actionphotos.gr. Οι νικητές του  πρωταθλήματος Skyrunning κέρδισαν ένα ταξίδι στην Ισπανία για τον τελικό του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Skyrunning που είναι προσφορά του τουριστικού γραφείου Fairways.
Όλοι στον τερματισμό μίλησαν για την ομορφιά της Οίτης και την ανάγκη που υπάρχει για την προστασία των ορεινών οικοσυστημάτων. Έξαλλου στόχοι των διοργανωτών είναι η προβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που αποτελούν ήπιας μορφής ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Η οργανωτική επιτροπή του αγώνα εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες προς αθλητές, εθελοντές και χορηγούς και ανανεώνει το ραντεβού της για τον 6ο αγώνα φιλοδοξώντας για μια ακόμα καλύτερη διοργάνωση.

  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Τα νέα του pezoporia.gr
 
Ανακοινώσεις (40)
Απόψεις & Θέματα (41)
Ειδήσεις (112)
Αγγελίες (1)
 
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
   
  :: ΜΕΛΗ
  Εγγραφείτε στο pezoporia.gr και εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των μελών μας. (* απαιτούμενο)  
   
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004