Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
Τα νέα του pezoporia.gr
Απόψεις & Θέματα
31η Παγκρήτια Ορειβατική συνάντηση
14/9/2011

Την 10 και 11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Παγκρήτια  Ορειβατική συνάντηση στο Γιους Κάμπο, κοντά στο Γερακάρι Ρεθύμνου. Διοργανωτής ήταν ο Ορειβατικός σύλλογος Ρεθύμνου, ο οποίος είχε και τον εορτασμό τον 50 χρόνων από την ίδρυσή του.
Στην Συνάντηση έλαβαν μέρος όλοι οι Ορειβατικοί σύλλογοι της Κρήτης. Ο   Ε.Ο.Σ. Χανίων, ο Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνης, ο Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου, ο Ε.Ο.Σ. Μοιρών, ο Ε.Ο.Σ. Λασιθίου, ο Ε.Ο.Σ. Αγ. Νικολάου Βιοκίνηση , ο Ορειβατικός Σύλλογος Σταυραετός Ιεράπετρας και εκπρόσωπος του φυσιολατρικού συλλόγου Κάτω Ζάκρου.
Ο χώρος συνάντησης  ήταν σε ένα θαυμάσιο μέρος με πλατάνια και μια πηγή με παγωμένο νερό σε υψόμετρο 800 μ. Οι σκηνές απλώθηκαν σε οριοθετημένο από τον διοργανωτή σύλλογο μέρος. Στο ηλιοβασίλεμα έμοιαζαν με ένα σουρεαλιστικό πίνακα χρωμάτων. Ήταν μοναδική η αίσθηση.
Κάτω από τα πλατάνια ήταν όλα έτοιμα για το ορειβατικό δείπνο καθώς και για τον χαιρετισμό των προέδρων των συλλόγων. Οι εθελοντές με ξεχωριστές κίτρινες φανέλες έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να εξυπηρετηθούν όλοι οι ορειβάτες. Η κλασική ορειβατική φασολάδα με το βραστό ρεθυμνιώτικο κρέας και το νόστιμο πιλάφι νομίζω ότι ικανοποίησαν όλα τα ορειβατικά γούστα  του υψομέτρου. Το κρασί άφθονο καθώς και τα φρούτα που είχαν παγώσει σε στέρνα κάτω από την πηγή.
Οι λυράρηδες έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να διασκεδάσουν όλους τους συμμετέχοντες , που ξεφάντωναν πάνω σε ελαφρώς ανώμαλο έδαφος του βουνού. Οι ορειβάτες της Κρήτης ανανέωναν της σχέσεις τους και δημιουργούσαν νέες. Είχαν κοινούς στόχους και τους ένωναν κοινές ανησυχίες πάνω στην φύση και το περιβάλλον γενικά. Ο χορός και τα κρητικά τραγούδια κράτησαν μέχρι τις 2.30 το πρωί.
Ο χαιρετισμός του προέδρου του Ε.Ο.Σ. Αγ. Νικολάου , που ήταν ταυτόχρονα και ένα ψήφισμα προς κάθε κατεύθυνση για τον βιασμό του  περιβάλλοντος , βρήκε σύμφωνους όλους τους συμμετέχοντες ακόμη και τον παραυρεθέντα δήμαρχο Ρεθύμνου που χειροκρότησαν την πρωτοβουλία με δυναμισμό.  Στέλνουμε συμπληρωματικά το ψήφισμα που υπέγραψαν όλοι  οι Ορειβατικοί σύλλογοι. εκτός  τον ορειβατικό σύλλογο Ηρακλείου ο οποίος δήλωσε ότι ήθελε λίγο χρόνο να το μελετήσει. 
Το πρωϊ προσφέρθηκε το καθιερωμένο τσάι με τα κρητικά τυριά , τις ελιές, το παξιμάδι και άλλα εδέσματα . Ο αρχηγός έδωσε το σύνθημα για την αναχώρηση της πεζοπορίας και ένα ορειβατικό κομβόι 250 ορειβατών ανηφόριζε προς την κορυφή , όπου ήταν το πετρόκτιστο εκκλησάκι της μεταμόρφωσης του Σωτήρος σε υψόμετρο 1100 μ. Στην πεζοπορία συμμετείχαν όλες οι ηλικίες δημιουργώντας ένα καταπληκτικό πάζλ ανθρώπινου δυναμικού επάνω στην πετρόσπαρτη  κορφή.
Το κατέβασμα ήταν λίγο πιο δύσκολο καθόσο ακολουθήθηκαν διαφορετικές διαδρομές από διάφορες ομάδες , με συνέπεια κάποιες ομάδες να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, που στο τέλος έμειναν σαν εμπειρίες αξέχαστες.
Η επιστροφή στον καταυλισμό κάτω από τα θεόρατα πλατάνια συνοδεύτηκε από βραστό κρέας και μακαρονάδα με ρεθυμνιώτικο τυρί.
Ανταλλάξαμε στοιχεία με τις νέες μας ορειβατικές γνωριμίες και ευχηθήκαμε για του χρόνου που θα αναλάβει ο Ορειβατικός σύλλογος Οροπεδίου και τον από πάνω χρόνο Ο δικός μας σύλλογο  (Αγ. Νικολάου).

  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Τα νέα του pezoporia.gr
 
Ανακοινώσεις (40)
Απόψεις & Θέματα (41)
Ειδήσεις (112)
Αγγελίες (1)
 
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
   
  :: ΜΕΛΗ
  Εγγραφείτε στο pezoporia.gr και εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των μελών μας. (* απαιτούμενο)  
   
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004