Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σίφνου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, και το Δήμο Σίφνου αναβιώνουν από το 2003 με την ευγενική συμμετοχή δεκάδων εθελοντών, την επικοινωνία του δικτύου των αρχαίων πύργων-φρυκτωριών & ακροπόλεων της Σίφνου (6ου έως 3ου π. Χ. αι.), μέσω, καπνού και κατόπτρων μετά από 2.500 περίπου χρόνια από την πρώτη χρήση τους.
Οι πύργοι αυτοί χτισμένοι σε στρατηγικά σημεία σε όλη την έκταση του νησιού αποτελούσαν ένα δίκτυο με σύστημα ανταλλαγής σημάτων με καπνό ή φωτιά, αφού είχαν την δυνατότητα να λαμβάνουν και να στέλνουν μηνύματα μεταξύ τους καθώς και από και προς τις 4 αρχαίες ακροπόλεις του νησιού.
Έως σήμερα, η συνεχιζόμενη αρχαιολογική έρευνα έχει καταγράψει 75 αρχαίους πύργους-φρυκτωρίες που είναι «μοναδικοί τόσο από άποψη κατασκευής όσο και εξαιτίας της αριθμητικής τους υπεροχής σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Αλλά (συνεχίζει ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας στο τμήμα κλασικής και αρχαίας ιστορίας Dr. Norman Ashton στο βιβλίο του «Σίφνος Αρχαίοι Πύργοι π.Χ») και σε σχέση με το μέγεθος του νησιού, που είναι μόλις 74 τ. χλμ., η αναλογία είναι εντυπωσιακή (περίπου ένας πύργος ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο), γεγονός που εξηγείται από τον πλούτο του νησιού από τα κοιτάσματα χρυσού, μόλυβδου και αργύρου και το φόβο πιθανών εχθρικών επιδρομών από τη θάλασσα».
Τα τελευταία χρόνια, η ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή των εθελοντών στην προσπάθεια ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου του νησιού, και η προσθήκη περισσότερων πύργων κάθε χρονιά* είναι ενδεικτική της δυναμικής του εγχειρήματος που έχει εξελιχθεί πια σε έθιμο (κάθε παραμονή του Αγίου Πνεύματος).
Φέτος η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου , ημέρα Κυριακή και ώρα 19:00 και προσκαλούμε όσους ενδιαφέρονται να περπατήσουν στη Φύση να δηλώσουν συμμετοχή.
Οι περισσότεροι πύργοι –λόγω της θέσης τους- χρειάζονται αρκετό περπάτημα για να προσεγγιστούν: Η Σίφνος αποτελεί πραγματικό περιπατητικό παράδεισο, με μεγάλο δίκτυο από μαρμάρινα, λιθόστρωτα ή χωμάτινα μονοπάτια, που οδηγούν σε παλιά ξωκλήσια και μοναστήρια ή απόμερες παραλίες και προσφέρουν ποικιλία τοπίων, επαφή με την τοπική χλωρίδα και εντυπωσιακή θέα. Μεγάλο μέρος του νησιού (από τον Προφήτη Ηλία έως τις δυτικές ακτές και τη θάλασσα) , έχει ενταχθεί στο δίκτυο Ευρωπαϊκών Φυσικών Προστατευόμενων Περιοχών (Νατούρα) και μέρος του θεωρείται ένας από τους 13 βοτανικούς παραδείσους της Ελλάδας. Στην περιοχή αυτή υπάρχει και μεγάλος αριθμός αρχαίων πύργων.
Προσκαλούμε συλλόγους και ιδιώτες να γίνουν και φέτος μέρος της ανθρώπινης αλυσίδας για λίγα λεπτά και να στείλουν το μήνυμα της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού στο Αρχιπέλαγος!
Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε επικοινωνήστε με τα τηλ: 2284031977 και 2284033661 και στο e-mail:
dikes@sifnos.gr