Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023
Τα νέα του pezoporia.gr
Απόψεις & Θέματα
Κίνηση ενάντια στη διεξαγωγή αγώνων εντούρο στη Αίγινα
13/4/2010

Ανοικτή επιστολή προς τον Δήμο Αίγινας

Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Είναι γνωστή σε σας η ευαισθησία όλων μας για τις ομορφιές και την ποιότητα του περιβάλλοντος που αποτελεί το καμάρι και μια αξία ζωής για κάθε κάτοικο και επισκέπτη της Αίγινας. Έτσι, ήταν πολύ δυσάρεστη η έκπληξη όλων μας όταν πληροφορηθήκαμε ότι υπό την αιγίδα του Δήμου Αίγινας προγραμματίζεται αγώνας 100 μοτοσυκλετών τύπου «ΕΝΤΟΥΡΟ». Οι μοτοσυκλέτες θα περάσουν μέσα από τα μονοπάτια, τα ρέματα και τους δασικούς δρόμους του νησιού σε μια διαδρομή 50 χλμ, και μάλιστα δυο φορές. Στην πράξη 100 οχήματα μεγάλης ιπποδύναμης θα διανύσουν 100 χιλιόμετρα μέσα σε ότι φυσικό περιβάλλον έχει απομείνει στο νησί. Πολλά μονοπάτια θα «σκαφτούν», δηλαδή θα καταστραφούν, όπως επίσης η χλωρίδα και η πανίδα. Πέρα από την ρύπανση από καυσαέρια και θόρυβο, η εισβολή αυτή θα υποβαθμίσει τη φύση του νησιού, έναν από τους βασικούς πόλους έλξης τουριστών στην Αίγινα, την στιγμή που τα ορεινά της μονοπάτια επιτελούς έγιναν γνωστά ευρύτερα.

Την ώρα που γενικεύεται η συνειδητοποίηση της σημασίας της προστασίας του περιβάλλοντος και που ο Δήμος της Αίγινας έχει διακηρύξει την θέση του για την προστασία του Αιγινήτικου τοπίου, είναι αντιφατικό το μικρό μας νησί, να υιοθετεί για την προβολή του μια δραστηριότητα τόσο βλαβερή για την φύση, δηλαδή μια εισβολή μηχανών σε ένα ακόμα παρθένο τοπίο.

Δεν γνωρίζουμε τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για ένα τόσο εκτεταμένο αγώνα ούτε αν έχουν ενημερωθεί και δώσουν την έγκριση τους οι Υπηρεσίες (Αρχαιολογία , Δασαρχείο), που προγραμματίζεται να περάσει μέσα από περιοχές δικαιοδοσίας τους.

Σίγουρα όμως αυτός ο αγώνας θα δημιουργήσει συνθήκες διακινδύνευσης για τους περιπατητές και κάθε διερχόμενο, καθώς η περιφρούρηση 50 δύσβατων χλμ είναι αδύνατη. Τονίζουμε παράλληλα πως δεν λείπουν οι αθλητικές δραστηριότητες στην θάλασσα, την στεριά και τον αέρα που είναι φιλικές στο περιβάλλον και δίνουν ευκαιρίες για έντονες εμπειρίες και τουριστική ανάπτυξη, και που ο Δήμος υποστηρίζει και μπορεί να αναπτύξει περισσότερο (ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, μαραθώνιος, σέρφινγκ, ιππασία, κατάδυση...).

Η ανοχή μας πρέπει να είναι μηδενική διότι η εισβολή αυτή δημιουργεί προϋποθέσεις μονιμότητας που μπορεί να αλλάξουν οριστικά την φυσιογνωμία του νησιού. Ήδη έχει κατασκευαστεί δίπλα στο ΕΚΠΑΖ μια πίστα εξάσκησης ΕΝΤΟΥΡΟ, πράγμα που προκαλεί πολλά ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον. Υπάρχει δε ήδη και άλλη πίστα στον Μεσσαγρό. Έχει γίνει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την συγκεκριμένη εγκατάσταση; Έχουν ληφθεί οι άδειες λειτουργίας;

Αναγνωρίζουμε ότι μέσα στις δραστηριότητες της μηχανοκίνητης άθλησης έχουν χώρο και οι αγώνες με μηχανές ΕΝΤΟΥΡΟ. Μέσα όμως σε ένα πλαίσιο κανόνων και ορίων και σεβασμού του ευρύτερου περιβάλλοντος.

Πιστεύουμε ότι η Δημοτική Αρχή θα αντιληφθεί την σοβαρότητα του θέματος και άμεσα θα δείξει την ευαισθησία της και την αίσθηση ευθύνης που αρμόζουν.

> Υπογράψτε

  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Τα νέα του pezoporia.gr
 
Ανακοινώσεις (40)
Απόψεις & Θέματα (41)
Ειδήσεις (112)
Αγγελίες (1)
 
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
   
  :: ΜΕΛΗ
  Εγγραφείτε στο pezoporia.gr και εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των μελών μας. (* απαιτούμενο)  
   
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004