Σάββατο 18 Μαΐου 2024
Τα νέα του pezoporia.gr
Απόψεις & Θέματα
Φαράγγια και μονοπάτια "μαϊμού" στην Ηλεία
23/2/2010

Ορειβατικές και φυσιολατρικές εξορμήσεις στην Ηλεία σε φαράγγια και μονοπάτια «μαϊμού» που γελοιοποιούν την μυθολογία μας, τραυματίζουν την ιστορική μας μνήμη και παρασύρουν ακόμη και σοβαρούς Ορειβατικούς Συλλόγους και Τύπο

Δυστυχώς κάποιοι που αυτοαποκαλούνται ορειβάτες και φυσιολάτρες, στο βωμό κάποιων ωφελιμιστικών επιδιώξεών τους, δήθεν τουριστικής προβολής του τόπου τους, ίσως ροκανίσματος κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων κλπ κλπ,  συνεχίζουν ακάθεκτοι εδώ και χρόνια μια θλιβερή δραστηριότητα που δεν τιμά ούτε τους ίδιους ούτε εκείνους που θελημένα ή αθέλητα συμμετέχουν σε τέτοια δήθεν πολιτιστικά δρώμενα. Και εξηγούμεθα.
Είδαμε και πάλι στον τοπικό τύπο της Ηλείας, ο οποίος φιλοξενεί άκριτα και χωρίς δημοσιογραφική έρευνα και δεοντολογία ανταποκρίσεις, ότι ένας γνωστός Σύλλογος των Γουμεριωτών με την ευκαιρία των Απόκρεω διοργάνωσε ορειβατικές και φυσιολατρικές εξορμήσεις στο δήθεν «Ολυμπιακό φαράγγι» του Γουμέρου, στο δήθεν «Φαράγγι του Ερυμάνθιου κάπρου», ή το φαιδρό «Μονοπάτι της Γραβάτας», «του Κένταυρου Φόλου», του «Ελαφιού» και δεν συμμαζεύεται… Και το χειρότερο και πλέον ανησυχητικό όλων συμμετείχε (και μάλιστα τιμήθηκε με πλακέτα!!) και ένας σημαντικός Σύλλογος Ορειβατών, ο ΕΟΣ (Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος) δίνοντας κύρος και προβολή –πιστεύουμε από ασύγγνωστη επιπολαιότητα και άγνοια-  σε φαράγγια και μονοπάτια «μαϊμού» ή με ονομασίες που αποθεώνουν την γελοιότητα.
Το θράσος των οργανωτών ξεπερνά κάθε όριο. Ανιστόρητοι και απαίδευτοι, παραποιούν την ιστορία της ηλειακής ολυμπιακής γης και βαφτίζουν «Ολυμπιακό μονοπάτι» Γουμέρου που δήθεν περνά από το χωριό τους, χωρίς καμιά ιστορική τεκμηρίωση. Στρεβλώνουν βάναυσα την Μυθολογία μας μεταθέτοντας και βαφτίζοντας ως «Φαράγγι του Ερυμάνθιου κάπρου» 50-60 χιλιόμετρα μακριά τον τόπο του άθλου του μυθικού Ηρακλή που διαδραματίστηκε στην Αρκαδική Ψωφίδα (αρχαία Αζανία) που είναι στις πηγές του ποταμού Ερύμανθου στο ομώνυμο όρος. Τέλος μέσα στο περίφημο δάσος της Φολόης βαφτίζουν μια διαδρομή ως «Μονοπάτι της Γραβάτας» (sic!)  γιατί είχαν την φαεινή «έμπνευση» να το σηματοδοτήσουν με μια κουρελαρία γραβατών που έκαναν τις περήφανες βασιλικές δρυς να κρύβονται για την αποκριάτικη αυτή διαπόμπευσή τους…
Και δεν έχουν τελειωμό οι ανόητες αυτές «φιέστες» (που προφανώς υποκρύπτουν …πονηρές δουλειές) με τη συμπόρευση στην εκμετάλλευση Δημάρχων και Προέδρων Τ.Σ. (π.χ. Λασιώνος, Κουτσοχέρας) που νομίζουν ότι με τέτοιες ουρανομήκεις ψευτιές και αστειότητες θα προβάλουν τον τόπο τους. Αλλά το ψέμα όπως λέει ο θυμόσοφος λαός «έχει κοντά ποδάρια»…, και αργά ή γρήγορα θα λουστούν τα επίχειρα των ανοησιών τους.
Το ερώτημα όμως είναι και παραμένει. Δεν θα υπάρξει κάποιο φρένο, κάποια απομόνωση αυτών που διαπράττουν αυτό το διαχρονικό έγκλημα εις βάρος της ιστορίας, της μυθολογίας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού το τόπου μας.
Εμείς περιμένουμε θέση και επανόρθωση από τον τοπικό Τύπο, τους σοβαρούς Ορειβατικούς και Φυσιολατρικούς Συλλόγους, αλλά και τους επίσημους φορείς που ανέχονται ή και αβαντάρουν αυτές τις απαράδεκτες και πρωτάκουστες  και ενέργειες.
Ευτυχώς, υπάρχουν και σοβαρές φωνές που αντιστέκονται σε αυτές τις απίθανες παραδοξότητες. Το γνωστό πανελλήνιας εμβέλειας περιοδικό «ΚΟΡΦΕΣ» που εκδίδει ο πλέον σημαντικός Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος ΕΟΣ Αχαρνών μας διεμήνυσε ότι στο επόμενο τεύχος του θα προβάλλει την διαμαρτυρία μας (είχε στηλιτεύσει με αυστηρότητα το διαβόητο «μονοπάτι της γραβάτας» σε περυσινό τεύχος) αλλά και το Ράδιο ΙΟΝΙΟΝ FM (δημοσιογράφος κ. Μ. Νοδάρος) ανέδειξε το θέμα και από τη συζήτηση βγήκαν συμπεράσματα. Αλλά σύμπας ο Ηλειακός Τύπος τηρεί …αιδήμονα σιωπή, σιγοντάροντας τους κατά σύστημα παραποιητές και διαστρεβλωτές, και είναι κρίμα…

Ο Πρόεδρος
Σωτήρης Σωτηρόπουλος
(εκδότης του ιστορικού-λαογραφικού περιοδικού «ΔΙΒΡΗ»)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΛΑΜΠΕΙΕΩΝ (ΔΙΒΡΙΩΤΩΝ) ΗΛΕΙΑΣ
«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ»
27063 Λαμπεία τηλ. 6972295293    

  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Τα νέα του pezoporia.gr
 
Ανακοινώσεις (40)
Απόψεις & Θέματα (41)
Ειδήσεις (112)
Αγγελίες (1)
 
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
   
  :: ΜΕΛΗ
  Εγγραφείτε στο pezoporia.gr και εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των μελών μας. (* απαιτούμενο)  
   
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004