Κυριακή 21 Απριλίου 2024
Τα νέα του pezoporia.gr
Απόψεις & Θέματα
Τα μονοπάτια του Υμηττού και της Πάρνηθας καταστρέφονται
ΣΕΟ Αθήνας
3/2/2010

Αγαπητοί φίλοι

Τα τελευταία περίπου 2-3 χρόνια έχει ξεκινήσει η σταδιακή καταστροφή όλων των μονοπατιών του Υμηττού και αρκετών μονοπατιών στην Πάρνηθα. Αιτία είναι η μετατροπή τους σε πίστες ποδηλάτων, moto cross και τελευταία και 4Χ4 μοτοσυκλετών (ATV – γουρούνες).

Συγκεκριμένα:

Στην Πάρνηθα στην περιοχή Κατσιμιδίου τα μονοπάτια χρησιμοποιούνται κατά κόρον από μοτοσικλέτες. Δεν γνωρίζω αν αυτό γίνεται και σε άλλες περιοχές της Πάρνηθας άλλοι ίσως έχουν πιο πλήρη εικόνα.

Στον Υμηττό όλα τα μονοπάτια της περιοχής από τον Καρέα μέχρι το Χολαργό (δεν έχω γνώση για τα υπόλοιπα, αλλά δεν νομίζω ότι έχουν καλύτερη τύχη) δηλ. η ευρύτερη περιοχή στη Μονή Καισαριανής – Καλοπούλα μετατρέπονται σταδιακά σε πίστες. Δεν είναι μόνο ότι τα τροχοφόρα μπαίνουν στα μονοπάτια και τα κατεβαίνουν. Έχουν μπει άτομα με εργαλεία και διαμόρφωσαν τα μονοπάτια, τα πλάτυναν, έβγαλαν πέτρες, έκοψαν φυτά κλπ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αφενός τα μονοπάτια να μετατρέπονται σε πίστες και λόγω του ότι είναι έντονα κατηφορικά να γίνονται αυλάκια, αφετέρου να γίνονται επικίνδυνα για όσους τα περπατάνε. Ο κίνδυνος δεν είναι σχήμα λόγου ή υπερβολή, φανταστείτε να κατεβαίνει κάποιος ένα μονοπάτι κα να έρχεται από πίσω με μεγάλη ταχύτητα ένα ποδήλατο. Θα πρέπει

Τελευταία έκαναν την εμφάνισή τους στα μονοπάτια και οι γνωστές γουρούνες. Αυτό θα είναι και το τέλος των μονοπατιών δεδομένου ότι τα μονοπάτια θα καταστραφούν ολοσχερώς, αυτά τα μηχανήματα σκάβουν τον τόπο όπου περνάνε  και ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

Σημειώνω επίσης ότι από όσο ξέρω δεν υπάρχει Δασαρχείο Υμηττού και στα τόσα χρόνια που περπατώ στον Υμηττό δεν είδα ποτέ ούτε ένα δασικό υπάλληλο.

Έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε τα μονοπάτια

Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα.

Παναγιώτης Βεντίστας
Πρόεδρος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ (ΣΕΟ Αθήνας)

  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Τα νέα του pezoporia.gr
 
Ανακοινώσεις (40)
Απόψεις & Θέματα (41)
Ειδήσεις (112)
Αγγελίες (1)
 
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
   
  :: ΜΕΛΗ
  Εγγραφείτε στο pezoporia.gr και εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των μελών μας. (* απαιτούμενο)  
   
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004