|
Τίτλος: Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης
Υπότιτλος: 1930-2000 - 70 χρόνια προσφοράς και δράσης
Συγγραφέας : Νίκος Νέζης
Θέμα: Η ιστορία της Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.Α.) από το 1930 μέχρι το 2000
Εκτύπωση: Έγχρωμη
Άλλα στοιχεία: Πλήρης παρουσίαση της ιστορίας της Ομοσπονδίας. Η έκδοση συνοδεύεται με έγχρωμες φωτογραφίες.
Σελίδες: 319
Διαστάσεις: Υ 28 Χ Π 21 εκ.
Έκδοση: 2000
Εκδότης: Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης - Μηλιώνη 5 Αθήνα
Τηλ. 210-3645904 – 210-3636617 - Site: www.eooa.gr - Email: info@eooa.gr
Λίγα λόγια από τον Δ. Γεωργούλη:
«Πέρασαν ήδη 70 χρόνια από την ιστορική εκείνη μέρα της 20 Φεβρουαρίου 1930, όπου 20 αντιπρόσωποι του Ορειβατικού Συνδέσμου Αθηνών και 10 αντιπρόσωποι του Ορειβατικού Συνδέσμου Πατρών (αυτά το 2 Σωματεία υπήρχαν τότε με αναφορά της έννοιας ορειβασίας στον τίτλο τους), αποφάσισαν την ίδρυση ομοσπονδιακής οργάνωσης με την επωνυμία Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος (Ε.Ό.Σ.) και κύριο σκοπό την ευρύτερη διάδοση της ορειβασίας σε όλη την Ελλάδα με την ίδρυση Τμημάτων σε διάφορες πόλεις.
Από την ημέρα εκείνη μέχρι σήμερα η Ομοσπονδία πέρασε από πολλά στάδια δράσης, δόξας, αναλαμπών, θυσιών, προσφοράς, επιτυχιών και κρίσεων, όπως άλλωστε και κάθε άλλος οργανισμός με μακρόχρονη ιστορία και πανελλαδική εμβέλεια.
Επειδή όμως η ιστορία της Ομοσπονδίας και συνάμα της ελληνικής ορειβασίας είναι γνωστή σε πάρα πολύ λίγους, ενώ οι περισσότεροι έχουν λανθασμένες ή νεφελώδεις αντιλήψεις για αυτήν (τα περιοδικά των Συλλόγων, εκ των πραγμάτων, δεν παρείχαν και ούτε παρέχουν επαρκή ενημέρωση) και ήδη έχουν περάσει 35 χρόνια από την έκδοση του τελευταίου τεύχους του περιοδικού της «το βουνό», το Δ.Σ., μετά από πρόταση του Γεν. Γραμματέα, αποφάσισε την έκδοση αυτής της επετηρίδας με σκοπό να γίνει και ευρύτερα γνωστή η ιστορία (σε γενικές γραμμές) και οι δραστηριότητες της Ε. Ό. Ο.Α.
Λίγα λόγια από τον συγγραφέα:
Όταν μου ανατέθηκε από το Δ .Σ. (απόφ. 16-3-94) η συγγραφή της επετειακής αυτής έκδοσης, ένας από τους σκοπούς της ζωής μου έπαιρνε το δρόμο της υλοποίησης. Ο σκοπός αυτός ήταν να συγκεντρωθούν κάποια στιγμή σε ένα βιβλίο όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις για την ιστορία της Ομοσπονδίας και της ορειβασίας στην Eλλόδα, έτσι ώστε όταν κάποιος ήθελε να βρει κάτι, οτιδήποτε σχετικό, να είχε τη δυνατότητα να το έβρισκε, έστω και ως απλή αναφορά.
Για τη συγγραφή ακολούθησα τις παρακάτω αρχές που τηρήθηκαν σχολαστικό, όσο επέτρεπαν βέβαια ορισμένες ιδιαιτερότητες των θεμάτων:
- κύριο θέμα της έκδοσης η ιστορία και οι δραστηριότητες της Ομοσπονδίας, αλλά και η καταγραφή των γεγονότων που σηματοδότησαν την προϊστορία και την ιστορία της ελληνικής ορειβασίας και αναρρίχησης, όπως επίσης και της χιονοδρομίας και της σπηλαιολογίας και της προστασίας της φύσης, που η Ομοσπονδία υπήρξε πρωτοπόρος και έθεσε τις βάσεις για τη μετέπειτα ξεχωριστή ανάπτυξή τους.
- όλα το γεγονότα αναφέρονται ισότιμα και θεωρήθηκαν απόλυτα σεβαστά, άσχετα με την εντύπωση που προκάλεσαν όταν έγιναν ή που προκαλούν σήμερα.
- εγκυκλοπαιδική γραφή και χρησιμοποίηση «πινάκων») για αποφυγή της υποκειμενικής κρίσης και αξιολόγησης των γεγονότων.
- μέριμνα ώστε η έκδοση αυτή να έχει την πληρότητά και την ακρίβεια που απαιτείται και που επιβάλλει η εκδοτική ιστορία της Ομοσπονδίας. ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και εγκυρότητας για αυτά που αναφέρονται.
Προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός. προσπάθησα να μην αδικήσω ούτε Ομοσπονδία. ούτε Συλλόγους (μέλη ή όχι), ούτε πρόσωπα, αλλά ούτε εποχές και δραστηριότητες, είτε γράφοντας κάτι είτε αποκρύπτοντας κάτι. Ο κύριος σκοπός μου ήταν να γράψω τα ιστορικό στοιχεία (με την έννοια της απλής και σωστής καταγραφής των γεγονότων), όπως τα διαμόρφωσαν τα άτομα που αποτέλεσαν και αποτελούν την ορειβατική μας οικογένεια και όπως τα διάβασα σε όλα τα σχετικά δημοσιεύματα (βιβλία, περιοδικά εφημερίδες), αλλά και σε όλα τα πρακτικά των Δ.Σ. και των Γεν. Συνελεύσεων της Ομοσπονδίας. που από τη θέση μου είχα την ευχέρεια και τη θέληση να το κάνω».
|