|
Τίτλος: 32 ΧΡΟΝΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ Ε.Ο.Σ. ΒΟΛΟΥ (1981-2013)
Υπότιτλος: Ημερολογιακές καταγραφές
Συγγραφέας: Δημήτρης Κωνσταντάρας - Σταθάρας
Θέμα: Η προσωπική διαδρομή του συγγραφέα στα βουνά της Ελλάδας. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο οι αναβάσεις στον Όλυμπο. Στο δεύτερο οι Π.Ο.Σ. από το 1981 έως το 2013. Στο τρίτο περιγραφή 64 αναβάσεων.
Μέσα από τα άρθρα περιγράφεται και η πορεία του Ε.Ο.Σ. Βόλου
Εκτύπωση: Ασπρόμαυρη
Σελίδες: 2012
Διαστάσεις: Υ 29 Χ Π 21εκ.
Έκδοση: 2014
Εκδότης: Δημήτρης Κωνσταντάρας - Σταθάρας - Τηλ.242 1072124 -
Email: dkonsta1@otenet.gr
Τιμή: Διατίθεται δωρεάν
Λίγα λόγια από τους συγγραφέα:
«Η γνωριμία μου με τον Ε.Ο.Σ. Βόλου και η συμμετοχή μου στην 41η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση στο Σμόλικα τής Πίνδου στις 20 Ιουλίου 1981 - ανήμερα της γιορτής του Προφήτη Ηλία- αποτέλεσαν για μένα ένα κομβικό χρονικό σημείο της ζωής μου. Μετά από αυτό έθεσα στόχους και σκοπούς συγκεκριμένους, που είχαν σχέση με την ορειβασία και την επαφή μου με τα μονοπάτια και τις κορυφές των βουνών.
Βέβαια, από χρόνια, μέσα στη δεκαετία του 70, με συναδέλφους-δασκάλους πραγματοποιούσαμε πεζοπορικές εξορμήσεις σε κοντινές ή και μακρινές διαδρομές σε μονοπάτια και καλντερίμια του Πηλίου που μας έδιναν - μια που ήμασταν νέοι ζωή και δύναμη και μας συγκινούσε η φύση και το πράσινο.
Όμως, από το 1981, όπως προανέφερα, με μαγνήτισε και με συγκίνησε η 41η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση όλων των Ορειβατικών Συλλόγων της πατρίδας μας στην κορυφή Μόσια του Σμόλικα στα 2.610 μέτρα, ώστε έδωσα υπόσχεση στον εαυτό μου -και στην οικογένειά μου, να παρακολουθώ στο εξής όλες τις Πανελλήνιες Ορειβατικές Συγκεντρώσεις κάθε καλοκαίρι, σε ένα διαφορετικό βουνό της πατρίδας μας.
Σ' αυτό με βοήθησαν - και τους ευχαριστώ - άνθρωποι του Ε.Ο.Σ. Βόλου, ιδιαιτέρως ο αείμνηστος παθιασμένος ορειβάτης Αντώνης Αραχωβίτης - στου οποίου τη μνήμη αφιερώνω το παρόν βιβλίο - που με την αγάπη του στα βουνά, την πίστη του στην ορειβασία και την επιμονή του για ορειβατικές εξορμήσεις, με οδήγησε να ακολουθήσω τα βήματά του - όσο μπορούσα βέβαια, γιατί αυτός ήταν αητός - και να απολαύσω τις ομορφιές των βουνών, που τις συνθέτουν οι δυσκολίες, τα απρόοπτα, αλλά και οι ευφρόσυνες στιγμές.
Από τότε - ας μου επιτραπεί να το πω - η ζωή μου απέκτησε ένα νέο περιεχόμενο. Μέσα στις επαγγελματικές μου ενασχολήσεις ενέταξα και τις ορειβατικές εξορμήσεις του Ε.Ο.Σ. Βόλου, κυρίως σε μέρες αργιών ή διακοπών. Τελικά χωρίς να το καταλάβω έγινα - ας μου επιτραπεί ο τίτλος - ένας ορειβάτης, χωρίς να έχω ιδιαίτερες σωματικές δυνατότητες. Είχα, όμως, αγάπη και όραμα για κάθε ορειβατική εξόρμηση και δεν τη θεωρούσα ταλαιπωρία, αλλά σωματική και ψυχική άσκηση και δοκιμασία. Αυτό με ευχαριστούσε και με συγκινούσε ιδιαίτερα.
Τις ορειβατικές αυτές εξορμήσεις άρχισα δειλά-δειλά να τις σημειώνω σε ένα τετράδιο ημερολόγιο με τίτλο: «Περπατώντας στα βουνά ... με το Δημήτρη Κωνσταντάρα», έτσι, απλώς, για ανάμνηση. Από το 1981 έως το 2013, δηλ. 32 χρόνια συγκεντρώθηκε ένα υλικό καταγραφής των πορειών και αναβάσεων στα διάφορα βουνά της πατρίδας μας με κύριο κορμό, βέβαια, τις Πανελλήνιες Ορειβατικές Συγκεντρώσεις από την 41η του Σμόλικα το 1981 έως την 73ηστον Όλυμπο το 2013.
Αυτές οι καταγραφές - απλές, χωρίς λογοτεχνικές ή ιστορικές αξιώσεις - αποτέλεσαν τη βάση για να εκδοθεί το παρόν βιβλίο. Μέσα σ' αυτό συμπεριέλαβα και όσα κείμενα (ενυπόγραφα) βρήκα από το Αρχείο Τύπου του Ε.Ο.Σ. Βόλου, που έχουν σχέση μόνο με την ορειβασία στα ελληνικά βουνά.
Αυτό το υλικό, που καταγράφει τα 32 χρόνια της ορειβατικής μου εμπειρίας, από 46 ετών μέχρι 79, που είμαι σήμερα, αποτελεί για μένα μια γλυκιά ανάμνηση και ένα λαμπερό αντιφέγγισμα στη ζωή μου και, νομίζω, πως κάτι τέτοιο θα το θεωρούν όσοι συμμετείχαν μαζί μου στις ορειβατικές εξορμήσεις, που πραγματοποιήσαμε, αλλά και κάθε αναγνώστης , που θα θελήσει να «περπατήσει» μαζί μας και να χαρεί τις ομορφιές των βουνών μας και τις κατακτήσεις των κορυφών τους».
|