Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
Εκδόσεις
 Βιβλία | Αφιερώματα
  Τα βιβλία και οι Δημοσιεύσεις του Γιάννη Σχίζα  
 

41 χρόνια στο χώρο του «οικολογισμού» δεν είναι λίγα, όμως θα χρειάζονταν να επενδυθούν πολύ περισσότερα για την ανάδυση μιας νέας πλειοψηφικής συνείδησης, για την ποιότητα ζωής.
Ο Γιάννης Σχίζας συμμετείχε στα εγχειρήματα διαμόρφωσης αυτής της συνείδησης, αρχής γενομένης από τις κινητοποιήσεις κατά της δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου στην Κάρυστο το 1977. Έκτοτε συνέχισε σε διάφορα σχήματα, επιτροπές, ομάδες πρωτοβουλίας, οργανώσεις και πολιτικές συλλογικότητες, σε ορειβατικές και φυσιολατρικές εξορμήσεις. Το συγγραφικό του έργο είχε ως πρώτο πεδίο περιοδικά όπως το «Περιβάλλον και Ρύπανση», τη «Νέα Οικολογία» και εφημερίδες όπως η «Αυγή», η «Εποχή» κ.ά, όμως στη συνέχεια προχώρησε σε βιβλία όπως «Ο Υμηττός», «Η Αττική», «Πόλη φύση και κοινωνία», «Ο άλλος τουρισμός», «Τα βουνά του κόσμου», «Κατά φαντασίαν ιπτάμενος», «Ο κήπος μου».
Με τον «Εραστή Μετεωρολογικών φαινομένων» διεισδύει στο χώρο του οικοεκκεντρισμού και της «οικομπλόφας», όμως σταδιακά επιχειρεί να συναρμολογήσει εμπειρίες μιας πορείας στη φύση και στον χώρο των ιδεών. Αφετηρία του είναι το «φαίνεσθαι» -των προσώπων, των κινημάτων, του λογιοτατισμού-, όμως προχωρά στη συσχέτιση της μορφής με τη λειτουργία, στην κριτική του πολιτικού και τεχνολογικού κιτς, των χωροταξικών εκτρωμάτων, της κοινωνικής συμβατικότητας, ακόμη και στο σχολιασμό της εξελισσόμενης εξερεύνησης του διαστήματος.
Σήμερα διαχειρίζεται τα ιστολόγια http://oikologein.blogspot.gr/ και το http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/

Ο Γιάννης Σχίζας σπούδασε Νομικά , Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες και Αγγλική Φιλολογία . Εργάστηκε σε ξενοδοχεία και εταιρείες μέχρι να καταλήξει στο πόστο του Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας( 1980). Συμμετείχε σε επιτροπές του αντιπυρηνικού κινήματος από το 1977, διετέλεσε στέλεχος των ''Οικολόγων Εναλλακτικών", μέλος αυτοδιοικητικών κινήσεων και συντελεστής εκδοτικών εγχειρημάτων όπως το ''Περιβάλλον και Ρύπανση'', το ''Οικολογία και Περιβάλλον'', η ''Νέα Οικολογία'' και η ''Οικολογική Εφημερίδα''. Έγραψε σε εφημερίδες και περιοδικά όπως το Έθνος, η Πρώτη, η Εποχή,  η Αυγή, η Ελευθεροτυπία", τον ''Οικονομικό Ταχυδρόμο , στη Σχεδία, το Αντί, το Άρδην, το Άλφα, το Αζιμούθιο, η Γαλέρα, η Ρήξη και άλλα. Δημοσίευσε τα βιβλία ''Πόλη, φύση και Κοινωνία'' (1990), ''Υμηττός'' (1991), ''Αττική'' (1996), ''Ο Άλλος Τουρισμός'' (1998), "Τα βουνά του κόσμου (2003). Συμμετείχε στη συγγραφή των συλλογικών έργων: "Ελλάδα -Ευρώπη - Κόσμος στον 21ο αιώνα'' (Εκδ . Προσκήνιο, 1999), ''14 κείμενα για την αριστερά'' (Εκδ . Ερωδιός, 1993), ''Το οικολογικό κίνημα στην Ελλάδα'',  ''Μετά τη βροχή'', (1987), τη περίοδο 1997-2007 διεύθυνε το περιοδικό ''Οικοτοποία'' και τη περίοδο 2009-10 εξέδωσε το περιοδικό ''Οικολογείν''. Είναι μέλος ορειβατικών και περιβαλλοντικών κινήσεων, ενώ επίσης συνεργάσθηκε με το ηλεκτρονικό περιοδικά www.greekarchitects

Βιβλία

> ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΗ ΖΩΗ (2019)
> ΕΡΑΣΤΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ (2018)
> Ο ΚΗΠΟΣ ΜΟΥ (2014)
> ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ (2008)
> ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ (2003)
> Ο ΑΛΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (1998)
> ΑΤΤΙΚΗ (1996)
> Ο ΥΜΗΤΤΟΣ (1991)
> ΠΟΛΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (1990)

 

Δημοσιεύματα

> Δημοσίευσεις - ΑΥΓΗ (2007 έως 2018)
> Εισηγήσεις - Δημοσίευσεις

   
 'Αλλα βιβλία στην κατηγορία: Αφιερώματα
  Τα βιβλία του Αντώνη Καλογήρου (Αντώνης Καλογήρου)  
  Τα βιβλία και οι Δημοσιεύσεις του Νίκου Νέζη (Νίκος Νέζης)  
  Τα βιβλία και οι Δημοσιεύσεις του Κώστα Τσιβελέκα (Κώστας Τσιβελέκας)  
  Τα βιβλία του Στράτου Παρασκευαίδη (Στράτος Παρασκευαίδης)  
  Τα βιβλία και οι Δημοσιεύσεις του Γιώργου Σφήκα (Γιώργος Σφήκας)  
  Τα βιβλία του Γιάννη Παπαναγιώτου (Γιάννης Παπαναγιώτου)  
  Τα βιβλία του Νίκου Χαρατσή (Νίκος Χαρατσής)  
 'Αλλες κατηγορίες βιβλίων:
  Ξενόγλωσσα  
  Πεζοπορικοί και ορειβατικοί σύλλογοι  
  Διάφορα  
  Βιβλία με θέμα περιγραφές πεζοπορικών διαδρομών  
  Βιβλία για τη φύση, τα βουνά και διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού  
  Τεχνικά βιβλία για την ορειβασία  
  Λευκώματα  
  :: ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  Γνωρίστε τα 860 βουνά της Ελλάδος με υψόμετρο άνω των 500μ. με την βοήθεια του iMapper της Anadigit

Δείτε τα βουνά >
 
  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
   
  :: ΜΕΛΗ
  Εγγραφείτε στο pezoporia.gr και εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των μελών μας. (* απαιτούμενο)  
   
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004