Κυριακή 14 Ιουλίου 2024
Εκδόσεις
 Βιβλία | Τεχνικά βιβλία για την ορειβασία
  ΜΑΘΕΤΕ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ  
 

Τίτλος: ΜΑΘΕΤΕ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ
Συγγραφέας: Στράτος Παρασκευαίδης
Θέμα: Το βιβλίο πραγματεύεται θέματα που αφορούν όλες τις μορφές πεζοπορίας -  ορειβασίας.
Εκτύπωση: Ασπρόμαυρη με 16 έγχρωμες σελίδες
Άλλα στοιχεία: Συνοδεύεται από κατατοπιστικά σκίτσα
Σελίδες: 127
Διαστάσεις: Υ 21 Χ Π 14 εκ.
Έκδοση: 1985
Εκδότης: Ιδιος
Τιμή:
Λίγα λόγια από τον συγγραφέα:
«‘Από τον 17ο αιώνα ο άνθρωπος άρχισε να κατανικά το φυσικό του φόβο για το Βουνό, με λίγα λόγια να στρέφεται στις ρίζες του, αψηφώντας τις προλήψεις και δεισιδαιμονίες που επικρατούσαν την εποχή αυτή.
Έτσι στην αρχή ανέβηκε σε μικρούς λόφους, ύστερα σε μεγαλύτερους μέχρι που έκανε επιστήμη την ορειβασία και κατέκτησε τη «στέγη του κόσμου », το Έβερεστ, το 1953.
Η κατάκτηση ενός Βουνού δεν περιορίζεται σε μια απλή επιτυχία για να φτάσει στην κορυφή του νικώντας τα άγρια στοιχεία της φύσης. Παράλληλα η κατάκτηση χαρίζει την
καταξίωση της ύπαρξης του, γιατί αισθάνεται να επιβεβαιώνονται μέσα του οι δυνάμεις του . Άλλα συναισθήματα που δοκιμάζει είναι η απόλαυση στιγμών ανείπωτης ομορφιάς ενός τοπίου, ένα αίσθημα αγάπης και συμφιλίωσης με όλα τα στοιχεία της δημιουργίας, αλλά και με όλους τους ανθρώπους. Αγαπά το Βουνό, το χιόνι, τον πάγο, τον κίνδυνο, αλλά και κάθε συνάνθρωπό του ανεξάρτητα από φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές ή πολιτικές διακρίσεις.
Απ ' τις κορφές του κόσμου Βλέπει ενωμένο το ανθρώπινο γένος και αισθάνεται ειρήνη και αγάπη για όλους.
Σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων έχουν μια υπερβολική τάση αγάπης, ανακάλυψης, εξερεύνησης, αλλά και κατάκτησης των βουνών. Ο καθένας
πάντα με το δικό του τρόπο. Άλλοι ξεκινούν να γνωρίσουν τα δάση, τα λιβάδια, κατασκηνώνοντας δίπλα σ ' αυτά ή διανυχτερεύοντας σε καταφύγια, περνώντας με τα φιλικά τους πρόσωπα μερικές ξένοιαστες μέρες, μακριά απ ' το άγχος, την καταπίεση και το ρυθμό των πόλεων.
Έτσι το Βουνό άρχισε να γίνεται σιγά-σιγά ένας πόλος έλξης, ένα σημείο επαφής με τις ρίζες του. Άλλοι πάλι ξεκινούν για μια ευχάριστη περιπέτεια, να το γνωρίσουν, να το κατακτήσουν. Μα, πώς; Φυσικά ανεβαίνοντας με κάθε είδους τρόπο μέχρι την κορυφή του. Κάνοντας σύμφωνα με τη θέλησή τους και τις δυνάμεις τους ορειβασία ή αλπινισμό. Ξεκινούν απ' την απλή Ορεινή πεζοπορία και φτάνουν στη σκληρή και δύσκολη ορειβασία, κατόπιν στην αναρρίχηση σε βράχους και πάγους και τέλος στον αλπινισμό. Ο αλπινισμός καλύπτει όλες τις παραπάνω μορφές της ορειβασίας, καθώς και το ορειβατικό σκι.
Αλλά η κατάκτηση της κορυφής πολλές φορές εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους που ίσως αυτοί που ξεκινούν με αυτό το σκοπό να μην τους γνωρίζουν.
Ποιοί όμως είναι οι κίνδυνοι αυτοί Στο βουνό γενικά υπάρχουν οι αντικειμενικοί και οι υποκειμενικοί κίνδυνοι, που συνδέονται μεταξύ τους στην εξέλιξη του ενός με τον άλλο.
Αντικειμενικούς μπορούμε να ονομάσουμε τους κινδύνους που έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον, δηλαδή με τους ορατούς κινδύνους όπως πχ τον άσχημο καιρό, τα επικίνδυνα βρεγμένα και σαθρά βράχια, τη χιονοθύελλα, τις ύπουλες ρωγμές στον παγετώνα κ.ά. Αυτούς τους κινδύνους μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε με ανάλογα για την κάθε περίπτωση μέτρα, με σύνεση και αποφασιστικότητα. Τέτοια μέτρα είναι η σωστή ασφάλεια στις απότομες πλαγιές, στον παγετώνα, ο καλός εξοπλισμός κ.ά.
Αντίθετα υποκειμενικοί θεωρούνται οι κίνδυνοι που εξαρτώνται από το κάθε άτομο. Όπως π.χ. η αντίδρασή του σε μεγάλο υψόμετρο, σε αραιή ατμόσφαιρα, η ξαφνική αρρώστια, η αφυδάτωση, η αντοχή του και τελευταίο και σημαντικότερο είναι η προσωπική του κρίση για την αντιμετώπιση των κινδύνων του βουνού.
Και οι δύο κατηγορίες των κινδύνων αυτών καθώς και βασικά στοιχεία ορειβασίας -αλπινισμού, θα αναπτυχθούν διεξοδικά στο βιβλίο αυτό, ώστε να είναι σε θέση ο καθένας, που θέλει να γνωρίσει το βουνό απ ' όλες τις απόψεις, με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, να μεταφέρει τη θεωρία στην πράξη» .

   
 'Αλλα βιβλία στην κατηγορία: Τεχνικά βιβλία για την ορειβασία
  ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ (ΔΩΡΕΑΝ ηλεκτρονική έκδοση) (MEDEΧ - Μετάφραση Αλεξάνδρα Κουκούτση και Ελένη Εξερτζόγλου)  
  ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ (Απόστολος Διανέλλος)  
  ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ (δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση) (Γιώργος Βουτυρόπουλος - Χρήστος Μπελογιάννης )  
  ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ 1913-1962 (δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση) (Γιώργος Μιχαηλίδης )  
  ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ (Walking for Health and Hapiness)  (Dr Willian Bird & Veronica Reynolds )  
  Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ (Χρήστος Μπελογιάννης – Γιώργος Βουτυρόπουλος )  
  ΜΕ ΤΟ ΣΑΚΙΔΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ (Hugh McManners )  
  ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ (Γκότφριντ Πολυκράτης - Στέλιος Βασιλόπουλος)  
  ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ (Γκότφριντ Πολυκράτης - Στέλιος Βασιλόπουλος)  
  ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ (Δημήτρης Κάραλης – Άρης Θεοδωρόπουλος )  
 'Αλλες κατηγορίες βιβλίων:
  Ξενόγλωσσα  
  Πεζοπορικοί και ορειβατικοί σύλλογοι  
  Αφιερώματα  
  Διάφορα  
  Βιβλία με θέμα περιγραφές πεζοπορικών διαδρομών  
  Βιβλία για τη φύση, τα βουνά και διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού  
  Λευκώματα  
  :: ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  Γνωρίστε τα 860 βουνά της Ελλάδος με υψόμετρο άνω των 500μ. με την βοήθεια του iMapper της Anadigit

Δείτε τα βουνά >
 
  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
   
  :: ΜΕΛΗ
  Εγγραφείτε στο pezoporia.gr και εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα των μελών μας. (* απαιτούμενο)  
   
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004