|
Τίτλος: ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΧΝΟΣ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Συγγραφέας : Αντώνης Καλογήρου
Θέμα: Διαδρομή στη σημερινή Αθήνα, ακολουθώντας το ίχνος του τείχους που περιέβαλλε την αρχαία Αθήνα. Επίσκεψη αξιοθέατων και αρχαίων τόπων που υπάρχουν στη διαδρομή.
Εκτύπωση: Έγχρωμη
Άλλα στοιχεία: Το βιβλίο συνοδεύεται από λεπτομερείς χάρτες με την πορεία της διαδρομής. Ένθετος ξεχωριστός χάρτης της διαδρομής. Το βιβλίο συνοδεύεται με αρχείο KML για χρήση GPS.
Σελίδες: 74
Διαστάσεις: Υ 29 Χ Π 21 εκ.
Έκδοση: Έντυπο - Ηλεκτρονικό 2016
Εκδότης: Nidus - www.nidus.gr
Τιμή: Έντυπο 15 € - Ηλεκτρονικό 6 € (2016)
Λίγα λόγια από τον συγγραφέα:
«Το Βιβλίο ''Περπατώντας στο ίχνος του τείχους της αρχαίας Αθήνας'' δεν περπατά στα βουνά και στις χιονισμένες κορφές, αλλά μέσα στην πόλη της Αθήνας αναζητώντας το ίχνος του αρχαίου τείχους της. Στα χρόνια που πεζοπορώ συνάντησα εκατοντάδες συνοδοιπόρους από τους οποίους μερικοί δεν κατανοούν πια είναι η γοητεία του να αναζητάς τις φθαρμένες ''πέτρες'' του παρελθόντος και να μην κοιτάς μπροστά. Από την άλλη πλευρά συνάντησα ανθρώπους που εντυπωσιάζονται από τα ''χαλάσματα'' και ενθουσιάζονται όταν οι πορείες τους πλαισιώνονται με ''πολιτιστικές'' όπως συνηθίζουμε να λέμε επισκέψεις. Από νεαρός, κάθε φορά που σε μια διαδρομή συναντούσα ίχνη από το παρελθόν και ένοιωθα ότι εκεί περπάταγαν, δούλευαν, ζούσαν, πολεμούσαν άνθρωποι, το μυαλό μου χανότανε προσπαθώντας να αναπλάσει τις σκηνές του παρελθόντος. Ήταν μια εποχή που δεν υπήρχαν αυτοκίνητα τραίνα και αεροπλάνα και όλα κινούνταν σε αργούς ρυθμούς, αυτούς που προσπαθούμε να επιβάλλουμε στον εαυτό μας σήμερα, όταν ξεφεύγουμε σε ένα βουνό, σε ένα νησί, σε ένα τόπο όπου ήχοι και τα βουητά της τεχνολογίας χάνονται για λίγο. Στην αναζήτηση αυτή, κάθε φορά που έφτανα σ’ ένα κάστρο, που είναι από τα πιο ορατά μνημεία του παρελθόντος μας, καθώς πάντα ήταν στιβαρές κατασκευές, ήθελα να περπατήσω πάνω στα τείχη του, να βρω τη διαδρομή τους και να αγναντέψω τους χωρικούς που μπαίνανε το σούρουπο μέσα από τις πύλες με τα βαριά πορτόφυλλα, τους στρατιώτες που φυλάγανε σκοπιά, τα λυχνάρια που ανάβανε το σούρουπο. Και στο κέντρο του κάστρου τα ίχνη από την αγορά, το βουλευτήριο, το γυμνάσιο, όπου, οι έμποροι πουλούσαν την πραμάτεια τους, οι άρχοντες αποφάσιζαν τις τύχες του λαού τους, οι νέοι γυμνάζονταν στα γράμματα και τις πολεμικές τέχνες.
Στην αναζήτηση αυτή ακολούθησα το ίχνος του τείχους της αρχαίας πόλης της Αθήνας που έχει χαθεί κάτω από το τσιμέντο και την άσφαλτο. Τα λίγα όμως σωζόμενα τμήματα του είναι αρκετά για να σε ταξιδέψουν στο παρελθόν. Σε αυτή τη διαδρομή η σημερινή πόλη για λίγο γίνεται πιο αχνή και περνά σε δεύτερο πλάνο, ενώ στο πρώτο πλάνο κυλάνε άμαξες, περπατάνε πολεμιστές καταφθάνουν έμποροι και ο αχός της πόλης δεν είναι από μηχανές, αλλά από το στριγκό ήχο μιας άμαξας, το χρεμέτισμα ενός αλόγου, τη φωνή ενός αγωγιάτη.»
|