|
Τίτλος: ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Υπότιτλος: Μονοπάτια - Αρχαίοι τόποι
Συγγραφέας: Αντώνης Καλογήρου
Θέμα: Το βουνό του Πατέρα. Γνωριμία με τους αρχαιολογικούς χώρους του βουνού. Τρεις πεζοπορικές διαδρομές που προσεγγίζουν το βουνό από όλες τις πλευρές.
Εκτύπωση: Έγχρωμη
Άλλα στοιχεία: Συνοδεύεται από 15 χάρτες του βουνού και των πεζοπορικών διαδρομών.
Σελίδες: 76
Διαστάσεις:Υ 29 Χ Π 21εκ.
Έκδοση: 2016 - Πρώτη έκδοση 2013
Εκδότης: Nidus - Τηλ. 210 8668767- www.nidus.gr
Τιμή: Έντυπο 14 € - Ηλεκτρονικό 6 €
Λίγα λόγια από τον συγγραφέα:
''Το βουνό του Πατέρα είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό, στη δυτική Αττική, που αγνοήθηκε από τους πεζοπόρους μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 1985. Σήμερα όμως το βουνό είναι πάλι καταπράσινο και προσφέρει ωραίες αν και δύσκολες διαδρομές προς τις κορυφές του, όπου ο πεζοπόρος θα απολαύσει μια πανοραμική θέα των γύρω βουνών. Στο βιβλίο περιγράφονται τρεις διαδρομές, η πρώτη από τον οικισμό Αγ. Γεώργιο, η δεύτερη από τον οικισμό Παλαιοκούντουρα και η τρίτη από την κοιλάδα του Μικρού Κρύφτη.
Ο Πατέρας πέραν του ορειβατικού του ενδιαφέροντος παρουσιάζει και μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς στους πρόποδες του βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι με πιο σημαντικό τα Αρχαία Αιγόσθενα (Πόρτο Γερμενό). Πέρα τούτου υπάρχουν πάνω από 20 πύργοι φυλάκια διάσπαρτα σε όλο το βουνό τα οποία προστάτευαν την αρχαία Μεγαρίδα από επίδοξους εισβολείς. Στο σημαντικό αρχαίο δρόμο που ένωνε τη Θήβα και τις Πλαταιές με τα Μέγαρα και την Κόρινθο, υπάρχουν οι πύργοι – φυλάκια εκ των οποίων μερικοί σώζονται σε άριστη κατάσταση. Η επίσκεψη και η ''ανακάλυψη'' τους είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, καθώς ο επισκέπτης κατανοεί την τοπογραφία της περιοχής και απολαμβάνει ένα βουνό με λίγες ανθρώπινες παρεμβάσεις που κυρίως είναι στις παράλιες θέσεις του Αλεποχωρίου της Ψάθας και του Πόρτο Γερμενού''.
|