Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Πεζοπορικές Διαδρομές | Θεσσαλία | Μαγνήσια
Πήλιο

Η πεζοπορία στο Πήλιο

Το εθνικό μονοπάτι 02 ενώνει τον Όλυμπο με το Πήλιο στο χωριό Ζαγορά.
Το Πήλιο είναι μια ιδανική περιοχή για πεζοπορία. Η ομορφιά του βουνού, η πλούσια βλάστηση του, οι γραφικοί του οικισμοί σε συνδυασμό με τη θέα που πολλές φορές αντικρίζει τη θάλασσα προκαλούν τον πεζοπόρο να το εξερευνήσει και να γνωρίσει τις άγνωστες ομορφιές του. Με την εκπνοή του 20ου αιώνα όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα το Πήλιο "βιάσθηκε" από αμέτρητους χωματόδρομους που λαβώσανε την ομορφιά του. Η πυκνή του βλάστηση όμως κρύβει τις πληγές του και παρ’ όλες τις καταστροφές πολλά χλμ. μονοπατιών και καλντεριμιών σωθήκανε προσφέροντας δεκάδες πεζοπορικές διαδρομές.
Στο βόρειο τμήμα του βουνού όπου συνορεύει με το Μαυροβούνι καταλήγει το εθνικό μονοπάτι 02 που ξεκινά από τον Όλυμπο και καταλήγει στη Ζαγορά του Πηλίου. Επίσης διαδρομές υπάρχουν από τα χωριά Κανάλια και Άνω Κερασιά. Στο κεντρικό Πήλιο πολλές πεζοπορικές διαδρομές κινούνται αυτόνομα στις ανατολικές ή δυτικές πλαγιές του βουνού ενώ άλλες συνδέουν τις δύο πλευρές του.

Στο νότιο Πήλιο υπάρχουν λίγες διαδρομές στα χωριά Αργαλαστή, Λαύκο και Προμύρι ενώ μερικές ακόμα διαδρομές υπάρχουν στη χερσόνησο του Τρίκερι στο βουνό Τισαίο που αποτελεί συνέχεια του Πηλίου και στο νησάκι Παλιό Τρίκερι.
Οι διαδρομές στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του βουνού είναι κατάφυτες σε αντίθεση με τις διαδρομές της νότιας πλευράς που κινούνται σε αραιότερη βλάστηση, ενώ προς το Τρίκερι η βλάστηση σταματά και το τοπίο θυμίζει περισσότερο κυκλαδίτικο νησί.

Στους πρόποδες του Τισαίου. Στο βάθος διακρίνεται το χωριό Τρίκερι
Πολλά καλντερίμια σώζονται στο Πήλιο σε καλή κατάσταση. Στη φωτογραφία η Μακρινίτσα από τη θέση Σαρακήνο.
Σε πολλές διαδρομές η σήμανση είναι ικανοποιητική και κατευθύνει σωστά τον πεζοπόρο.

Παρ’ όλες τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει το βουνό του Πηλίου για πεζοπορία η ελλιπής σήμανση, η σε πολλά σημεία καταστροφή των μονοπατιών και η γενικότερη αμέλεια των τοπικών αρχών αποθαρρύνουν τους πεζοπόρους που μπορεί να ταλαιπωρηθούν αν δεν γνωρίζουν το βουνό ή δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι.
Ο Νίκος Χαράτσης πρώτος με το βιβλίο του "Οδηγός Πηλίου για περιπατητές" κατέγραψε 93 πεζοπορικές διαδρομές που καλύπτουν όλο το βουνό ενώ η A.N.E.M (Αναπτυξιακή Εταιρεία Μαγνησίας) επιμελήθηκε τη δημιουργία 29 πεζοπορικών διαδρομών που καλύπτουν κυρίως το κεντρικό Πήλιο. Μία απεικόνιση των μονοπατιών του Πηλίου έχει γίνει στους τρεις χάρτες της εταιρείας "Αναβαση" "Βόρειο Πήλιο και Νότιο Πήλιο" σε κλίμακα 1:50.000 και κεντρικό Πήλιο σε κλίμακα 1:25.000

 

 
Προηγούμενο:
Επόμενο:
 
  EnglishGermanSpanishFrenchItalian  
  :: Πήλιο
 
Η αρχιτεκτονική του Πηλίου
Η πεζοπορία στο Πήλιο
Το βουνό του Πηλίου
Διαμονή και Φαγητό
Χάρτες - Βιβλία
 
  :: Ν. Μαγνησίας
 
Εισαγωγή
Στοιχεία του νομού Μαγνησίας
Τα βουνά του νομού Μαγνησίας
Η ιστορία της Μαγνησίας και του Πηλίου
Βιβλία για το νομό Μαγνησίας
Natura Μαγνησίας-Σποράδων
 
  :: Πεζοπορ. Διαδρομές Νομού
  :: ΦΩΤΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
  :: ΜΕΛΗ
  Διαφημιστείτε στο pezoporia.gr | Συντελεστές | Links
  Created by Nidus Co. (c)2004